Állatvilág

2021.08.05. 12:00

Hörcsögök meglepetései

A hörcsögök éjszaka aktívak, és naponta akár 10-15 kilométert is lefutnak.

Detzky Anna

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A hörcsögöket a legkönnyebben tartható kedvencek közé sorolják, de létezik néhány olyan sajátosságuk, amit a kezdő állattartók általában nem feltételeznek. A rágcsálók és kisemlősök mentésével foglalkozó Együtt a Kisállatokért Alapítvány ezekre igyekszik felhívni a figyelmet.

– Bár a hörcsögöket sokan javasolják kisgyermekek első házi kedvencének, fontos tudni, hogy éjszakai állatok, és nappal többnyire alszanak – emelte ki dr. Vakula Tímea, az Együtt a Kisállatokért Alapítvány elnöke. – A felébresztett hörcsög morcos lehet, haraphat. Érdemes megvárni, hogy magától felébredjen, utána lehet barátkozni vele. Emellett kizárólag egyedül szabad tartani őket, mert területvédő viselkedésük okán akár halállal is végződhet, ha több hörcsög lakik egy helyen.

A hörcsögök helyes tartási körülményeiről is megtudtunk egy s mást.

– Attól függetlenül, hogy a hörcsögök egészen kicsi állatok, nagy helyigénnyel rendelkeznek. A természetben sík terepen mozognak, leginkább a föld alatt. Így függőlegesen nem nagyon tudnak mászni, és a magasságot sem érzékelik. Könnyen balesetet szenvedhetnek, ha leesnek valahonnan. A hörcsöglakhely inkább nagy alapterületű legyen, mint többemeletes. Egy törpehörcsögnek minimum 60-szor 50 centiméter alapterületű és legalább 30-40 centiméter magas hely kell. Egy aranyhörcsögnek pedig minimum 80-szor 50 centiméter alapterületű ketrec szükséges, ami legalább 40-50 centiméter magas – ajánlotta a szakember.

Futókerék és búvóhely

Rendkívül mozgékony rágcsálók, ezért szükségük van futókerékre.

– A hörcsögök naponta akár 10-15 kilométert is lefutnak. A törpehörcsögnek minimum 20 centiméter, az aranyhörcsögnek pedig minimum 28 centiméter átmérőjű kereket tegyünk be a ketrecébe. Fontos, hogy a futófelület zárt legyen, ne pedig rácsos. A rácsos kialakítású kerekek nagyon kényelmetlenek, felsértik az állatok talpát, sőt akár lábtörést is okozhatnak. Mivel zsákmányállatokról van szó, sok búvóhely mellett érzik magukat biztonságban. A természetes anyagok praktikusabbak ehhez: fa- és kerámiaház, széna, kókuszdió vagy vesszőhíd. Zsákmányállat mivoltukból ered, hogy nem mutatják, ha betegek. A betegségek első jele a fogyás, ezért célszerű hetente lemérni a kis kedvencet egy konyhai mérlegen, és vezetni a súlyát. Ha a hörcsög egy-két hét alatt elveszti a testsúlya 10 százalékát, ami tovább csökken, fel kell keresni egy szakállatorvost – hangsúlyozta a rágcsálómentő.

A hörcsögök fő elesége egy megfelelő minőségű magkeverék, amit nem könnyű beszerezni.

– Az aranyhörcsögök a vadonban több gabonafélével találkoznak, amíg a törpehörcsögök inkább apró magvakkal. Olyan keveréket célszerű venni, amiben legalább 20 különböző mag van. A napi magkeverék mellé a menü része a friss zöldség is. Fehérjét is örömmel fogyasztanak élő vagy szárított rovarok formájában. Minden emlős iszik vizet, ugyan a hörcsögök csak pár cseppet, de ez létfontosságú számukra. A friss ivóvizet tálba vagy golyós itatóba tehetjük. Viszont tilos vízben fürdetni őket, mert nagyon könnyen megfázhatnak, a csincsillahomok a természetes közeg számukra – sorolta az alapítvány elnöke.

(A borítóképen: Kisgyermekek kedvencei a hörcsögök. Egy-két dologra oda kell figyelni a tartásuknál)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában