Vegyük rá, hogy önként távozzon!

2021.08.16. 15:00

Hívatlan vendég a kertben

Kora tavasztól késő őszig meglepheti a kertészkedőket a rajzfilmben oly kedves kis jószág.

Bacsó István

Fotó: Shutterstock

Legyen az nagy vagy kis kert, akinek van, tudja, mennyi munka van vele. A kert sosincs készen, mindig csak „rendezés alatt”. Csak télen pihen a kert és a kertész, amikor a kis vakond is téli álmát alussza. A gondok a fagyok elmúltával kezdődnek, amikor éhesen felébred, és jön a család is, négy-öt utóddal. Ilyenkor enni kell, sokat. Az étvágy kitart a következő télig, így a nyár végi, őszi kert sincs tőle biztonságban.

Egy felnőtt példánynak a napi élelemszükséglete a saját testsúlyának megfelelő mennyiség. Hősünk, a vakond – régiesen vakondok – teszi is a dolgát: túr. Keresi a cserebogár pajorját, a csigákat, lótücsköket, drótférgeket, százlábúakat. Megfogja és elfogyasztja a járatába került házi egeret és mezei pockot is. Ami igen hasznos tevékenység.

Hogy mégsem öröm a vakond a kertben, annak oka, hogy az igen hasznos földigilisztát is pusztítja. De a fő ok, amiért gyorsan szabadulnánk a látogatótól, nem a rejtett tevékenységeiben keresendő, hanem a nagyon is láthatókban. A gondosan ápolt pázsiton végigfutó járatokban és a semmivel össze nem téveszthető földhányásokban, vakondtúrásokban.

Az sem javít a szimpátián, hogyha a féltve dédelgetett konyhakertet túrja szét rovarokat kutatva, de teljes érzéketlenséggel a palántáink iránt, amelyeket simán kitol a földből, ha útban vannak.

Nem véletlenül ellentmondásos a vakond megítélése. Sok kártevőtől megszabadít, de rombol is ott, ahol elég táplálékot talál, és amíg tart a készlet, igen kitartóan tartja állásait a területen. Az ember szabadulna tőle, de ez nem egyszerű, és behatárolja a lehetőségeket, hogy védett állat, eszmei értéke 25 ezer forint. Pusztítani tehát nem ajánlott és nem is humánus.

Nem szereti a kutyát, macskát

Marad az elriasztás. Ahol kutya, macska van, oda nem megy. Ahol nincsen ilyen biológiai védelem, ott többé-kevésbé bevált trükkökre van szükség. A lényeg, hogy ne érezze nálunk jól magát, és önként távozzon!

A legnépszerűbb módszerek a vakond kifinomult szaglását és hallását veszik célba. Ilyen például a gázolajba mártott rongy vakondjáratba helyezése. A bűzös szag menekülésre késztetheti a nem kívánatos vendéget. Ennek modernebb változata a füstpatron, amiből a kiáradó gáz riasztja el az állatot. A hangokkal operál a sörösüvegmódszer. Ha a hosszú nyakú üveget majdnem a pereméig beássuk a földbe, a légáramlás rezgésbe hozza az üveget, aminek hangját a vakond nem képes elviselni. Kaphatók ultrahangos riasztók is, amelyek a vakondok számára irritáló, de az emberi fül által már nem hallható frekvenciájú hangokat sugároznak. Avagy több forrás említi az erős szagú oldatokkal történő belocsolást, amelyek táplálják is a földet, miközben elűzik a hívatlan látogatót. Tuti módszer nincs, a vakondok sem egyformák. Érdemes kipróbálni több megoldást is, hogy rátaláljunk a nekünk megfelelőre.

(A borítóképen: Nem szeretjük, ha szorgalmas a vakond)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában