Egészség

2021.08.10. 15:00

Ha jól használjuk, nem árt a kicsiknek a klíma

Nyáron nehéz a lakásban ideális hőmérsékletet tartani a kisbabák számára, hiszen a nagy meleg megviseli az ő szervezetüket is.

Nagy-Hankó Krisztina

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az egyre melegebb nyarak miatt már hazánkban is folyamatosan nő azoknak a háztartásoknak a száma, ahol klímát használnak a levegő hűtésére. Olyan helyen is lehet mobil klímát használni, ahol pici baba van a családban, néhány tanácsot azonban fontos figyelembe venni a hatékony használat érdekében – hívta fel a figyelmet Lucza András, a Sencor SDA Divízió vezetője.

A csecsemők hőérzete még nem tekinthető fejlettnek, ugyanakkor az indokolatlan sírás, a feszült viselkedés, az izzadás és a melegkiütések is jelezhetik, ha egy csöppség nehezen viseli a forróságot. Ilyenkor érdemes hűteni a lakást, melyre az egyik megoldás a mobil klíma, melynek az az előnye, hogy könnyen mozgatható, így mindig ott használható, ahol szükség van rá.

Fontos azonban, hogy a klímát nem szabad akkor használni, amikor a baba is a helyiségben van. Célszerű inkább a csöppség aktuális pihenője előtt lehűteni a megfelelő hőmérsékletre a szobát – hangsúlyozta a szakember. Egy közepes méretű lakás esetén az is elegendő, ha a klímát abban a helyiségben üzemeltetjük, ahol alapvetően nem tartózkodik a baba sem napközben, sem pedig este. Ugyanakkor figyelni kell a megfelelő hőmérséklet beállítására. Általános szabály, hogy nem szabad a kinti hőmérsékletnél 10 Celsius-fokkal hidegebbre lehűteni a lakás levegőjét. Ha kint 36 fok van, akkor se állítsunk be 26 foknál alacsonyabb hőmérsékletet – vélekedett a szakember. A mobil klíma alapvetően páramentesítő hatással bír, azaz rendszeres használata mellett időnként szükséges szellőztetni, hogy ne váljon túl szárazzá a levegő.

Félti, hogy megfázik

Tímeának épp a napokban lett egyéves a kisfia. A kicsivel gyakran jár légkondicionált üzletekben, ahol a kinti meleghez képest sokszor túlságosan hidegnek érzi a benti hőmérsékletet, félti a gyermekét, hogy megfázik – mondta. Az autóban is csak autópályán használja a klímát, a városi közlekedésben inkább lehúzza az ablakokat. Panellakásban laknak, nyáron ventilátorral hűtik a levegőt, klímán eddig még nem gondolkoztak éppen a baba miatt. Az édesanya úgy véli, talán ha kicsit nagyobb lesz a gyermeke, akkor kipróbálják.

(A borítóképen: A nagyobbak esetén is legyünk óvatosak a klímával!)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában