Hernádnémeti

2021.08.26. 16:00

Gyerekek sütötték meg az új kenyeret

Galamb Alex volt nevelője, Marika néni is részt vett a közösségi kenyérsütésben.

Szaniszló Bálint

Forrás: ÉM

Galamb Alex, a nehéz sorsból indult fiatal pék immár hagyományt teremtett abból, hogy az új kenyér ünnepéhez kapcsolódva hernádnémeti gyermek­csapatával kenyeret süt. Nem volt ez másként idén sem.

Gondolt sorstársaira is

„Gyerekkoromban sokat nélkülöztem, és néha úgy éreztem, mindent megadnék egy falat kenyérért – mondja Alex. – Amikor bekerültem a Miskolci Gyermekvárosba, ezek a gondok megszűntek. Mikor kikerültem onnan, egy év elteltével megalakítottam a Sütni jó! kampányt. Az egyik nagy célja, hogy a gyerekek tanuljanak meg kenyeret sütni, mert ha szegény is az ember, ha van liszt, só, élesztő, akkor már lehet kenyeret készíteni. A kampányból már alapítvány lett, a Sütni jó! Alapítvány. Idén is elhatároztuk a tizennyolc gyerekkel, hogy Hernádnémetiben megsütjük az ünnepi kenyeret. Szeretettel láttuk vendégül volt nevelőmet, Molnár Máriát.”

Sütés közben beszélgettek az ünnepről és a kenyér készítésének csínjáról-bínjáról. Készített a gyereksereg kerek kenyeret és vekni alakút, félkilósakat. A lányoknak nemzeti színű szalag volt a hajában, a fiúknak pedig magyar színekkel volt kifestve az arcuk.

„Azt gondolom, mindenki nagyon jól érezte magát – mondta Alex. – Amikor megsült a húsz darab kenyér, nemzeti színű szalaggal kötöttük át, és minden gyerek hazavitte a saját készítésű kenyerét, hogy megmutassa a szüleinek: azt ő maga készítette.”

(A borítóképen: Galamb Alex kis védencei boldogan dagasztották a kenyérnek való tésztát)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában