Növénytermesztés

2021.08.07. 18:30

Fügét termeszteni nem is olyan bonyolult, mint hisszük

Az egzotikus gyümölcsöt manapság már hazánkban is gond nélkül termeszthetjük.

Forrás: Shutterstock/

Fotó: Shutterstock

A Megyeri Szabolcs kertészmérnök blogjában leírtak szerint közel sem annyira kényes növényről van szó, mint azt sokan gondolják.

A füge egzotikussága felveti a kérdést, egyáltalán termeszthető-e Magyarországon. A szakember válasza: egyértelműen igen.

„A fügének jelentős múltja van hazánkban. A fő dilemma a mi kontinentális telünk, ez ugyanis az alapvető különbség, hiszen a nyaraink tökéletesen megfelelnek a mediterrán gyümölcsöknek. Nem véletlenül van hagyománya a vidéki citromnevelésnek például. A télállóság tekintetében jó hír, hogy a füge akár a -10 Celsiust is kibírja. Sőt, az ennél keményebb hidegekben sem pusztul el, csupán tövig visszafagy, de tavasszal újra kihajt. Ilyenkor viszont úgy kell számolni, mintha frissen ültettük volna, tehát termést csak évek múlva hoz újra” – írja.

Nem válogatós

Megyeri Szabolcs javaslata alapján a kert meleg fekvésű, napsütötte részére érdemes elhelyezni a növényt. Télen a nem túl hideg körülményeket is kibírja. De azért nem árt, ha éri a napsugárzás a hidegebb hónapokban is. Óvni kell a széltől, ezért érdemes fal vagy masszív kerítés mellé ültetni, ami védelmet nyújt számára. Télen, hogy megkönnyítsük a növény helyzetét, mulcsoljuk, esetleg avaros, komposztos kupacolással védjük. A füge nem válogatós, az átlagos, szélsőségektől mentes kerti talaj teljesen megfelelő számára. A lényeg, hogy legyen tápanyagban gazdag és jó vízelvezetéssel rendelkezzen a közeg. Ültetés esetén ássuk fel a kiválasztott helyet, gyomtalanítsuk, helyezzünk ki zsákos termőföldet vagy komposztot. A nyirkos, pangó vizes területet azonban kerülni kell.

Kerteben és balkonon is

A fügecsemete kertészetekben is megvásárolható, de ha a szomszéd vagy a környéken élők közül valaki foglalkozik a növénnyel, dugványozással, a tősarjak szétültetésével is szaporítható. Kártevője, ellensége nem igazán akad, az öntözést meghálálja, különösen a nagyon száraz időszakokban, ugyanis a kiszáradó növény ledobja magáról terméseit.

A környékén végzett gyomtalanítás legyen folyamatos, tövéhez helyezhetünk ki érett komposztot, ami ugyancsak jótékony hatását fejti ki a növény növekedését illetően.

A hazánkban nevelhető fajták körülbelül 2–4 méter magasra nőnek, így inkább bokornak nevezzük, mintsem fának.

A fügének nagy kiterjedésű levelei vannak, ennek ellenére kisebb kertekben is elfér. Továbbá dézsában is nevelhető, ha például valaki nem rendelkezik kerttel, de egy nagyobb méretű balkonnal igen. Ebben az esetben érdemes jó nagy dézsát beszerezni, a talajt a korábban említettek szerint kell előkészíteni. A füge teleltethető világos, fűtetlen szobában, vagy ha dézsában nevelkedik, jól be kell takargatni, illetve alá kell mulcsolni 10–15 centiméter vastagon a hideg időkre.

Nem muszáj metszeni

Tavasszal a bokor metszése opcionális. A teljes növény visszametszése nem is ajánlott, azzal elveszíthetjük a termést. A vadhajtásoktól és az elfagyott részektől azonban mindenképp meg kell szabadulni, csinosabb a fügebokor megjelenése, ha formára igazítjuk ágait.

A fiatal példányokon április–május tájékán 20–25 centiméterre metsszük vissza az ágakat, ha oldalhajtásokat szeretnénk. Idősebb, nagy lombozatú bokrokon ritkíthatjuk a hajtásokat, hogy a termés több fényhez jusson – hívja fel a figyelmet a kertészmérnök.

(A borítóképen: A fügének jelentős múltja van hazánkban is)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában