kitüntetés

2021.08.29. 15:00

Főegyházmegyei tanévnyitó Kövesden

Kitüntetéseket és intézményalapító leveleket is átadott az egri érsek.

Fotó: Lénárt Márton

Mezőkövesden, a Jézus Szíve-templomban tartotta csütörtökön tanévnyitóját az Egri Főegyházmegye, az eseményen a köznevelési és szakképző intézményeinek pedagógusai és lelkipásztorai vettek részt – számolt be róla a főegyházmegye weboldala.

A szentmisét Ternyák Csaba egri érsek és Marton Zsolt váci püspök mutatta be az iskolák lelkipásztorainak koncelebrálásával. Ternyák Csaba szentbeszédében elmondta: – A budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülünk, amelyen részt vesz a szentatya is. Nagyon jó „felütéssel” kezdődik a tanév, amit a NEK és a pápalátogatás jelent.

Marton Zsolt, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia családreferense Veletek vagyok címmel a család évéről szólt előadásában, bibliai alapokra és pápai dokumentumokra hivatkozva mutatta be, melyek az alapjai a család működésének. Dr. Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa a gyermekek köznevelésben élő jogairól beszélt.

Ternyák Csaba érsek kitüntetéseket is átadott. A Szent Gellért-díj arany fokozatát vehette át megyénkből Kákóczki Zoltán Jánosné tanító, a Tiszaújvárosi Szent István Katolikus Általános Iskola pedagógusa, illetve Kissné Murányi Andrea, a sárospataki Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola igazgatója. A Szent Gellért-díj ezüst fokozatában részesült megyénkből Ferencziné Hajdu Mónika biológia–rajz szakos tanárnő, az encsi Szent László Katolikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola pedagógusa, Gyuris Nikoletta kántor, hitoktató, a Diósgyőri Szent Ferenc Római Katolikus Általános Iskola és Óvoda pedagógusa, Kirscherné Baló Anikó tanító, a sajóládi Fráter György Katolikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola sajópetri tagintézményének vezetője, hitoktatója, illetve Koós Lászlóné, az ózdi Széchenyi István Katolikus Technikum és Gimnázium intézményvezető-helyettese.

Érseki intézményalapító levelet kapott megyénkből a balatoni Gárdonyi Géza Katolikus Általános Iskola és Óvoda intézményből szeptember elsejével kiváló, a Járdánházi Óvodával bővülő borsodszentgyörgyi Szent György Katolikus Általános Iskola és Óvoda, a 2020. szeptember 1-jétől átvett vizsolyi Szent Anna Római Katolikus Óvoda, a 2020. július 1-jétől önállóan működő sátoraljaújhelyi Árpád-házi Szent Margit Katolikus Általános Iskola és Óvoda, valamint a 2020. július 1-jétől új névvel, önállóan működő sátoraljaújhelyi Szent István Katolikus Technikum és Gimnázium.

A kitüntetések átadása után az egri érsek megnyitotta az egyházmegyei nevelési, oktatási intézmények számára a 2021–2022-es tanévet.

(A borítóképen: Ternyák Csaba szerint az eucharisztikus kongresszus és a pápalátogatás jó felütése a tanévnek)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában