Jubileum

2021.08.18. 07:30

Fesztiválra és a 20. évfordulóra készülnek

Szeptember 4-én ötödik alkalommal rendezik meg a tócsnifesztivált Berentén, a művelődési ház melletti kastélykertben.

Apagyi Beáta

Fotó: Olvasónktól

Az eseményről Demjén Gyulával, a főszervező berentei Rozmaring Dalkör szakmai vezetőjével beszélgettünk.

– Ötödik éve rendezzük meg bár hivatalosan, ez a hatodik alkalom lenne, ha az előzőt a pandémia miatt nem kellett volna elhalasztani. Hagyományteremtés céljából indítottuk el az eseményt, a tócsni nem kötődik közvetlenül Berentéhez, hiszen országszerte készítik. Azonban a környező településeken mindenféle fesztivál megtalálható, kezdve a lecsótól a derelyén át. A tócsni ötlete személyesen tőlem származik, én választottam ezt az ételt, amihez kötjük a hagyományteremtő eseménysorozatot – mesélte Demjén Gyula.

Színes programok

– Az ingyenesen látogatható rendezvény 14 óra körül fog kezdődni, először a helyi Rozmaring Dalkör fog bemutatkozni, aminek tagjai elsődleges segítőim az esemény megszervezésében a művelődési ház mellett. A köszöntők után jó ebédhez szól majd a nóta, amivel próbáljuk elindítani az egész napot. Ezt követi a néptánccsoport bemutatója, majd koncerteken, különböző színes, humoros műsorokon vehetnek részt az érdeklődők. Ezek mellett lesz kirakodóvásár, büfé, ami megalapozza a fesztiválhangulatot, amit egy minden résztvevő számára ingyen elfogyasztható tócsnival kívánunk fokozni. A befejezést este 7 óra körül tervezzük – sorolta a programokat a szakmai vezető. – Az eddigi évek tapasztalatai alapján körülbelül 150-200-an szoktak megjelenni, nemcsak Berentéről, hanem a környéken lévő településekről is érkeznek hozzánk látogatók. Reméljük, hogy ezt a számot idén a pandémia szele nem veti vissza – tette hozzá.

– Ami a tavalyi évet illeti, nehezen, de sikeresen átvészeltük. Általában rendkívül mozgalmas időszakokat tudhat magáénak a dalkör, 2019-ben 31 fellépésünk volt. Falunapokon, több hasonló jellegű eseményen vettünk részt, az évet mindig záróbulival búcsúztatjuk. 2020-ban ezek a programok nem valósulhattak meg – folytatta.

– 2021 jelentős év a Rozmaring Dalkör életében, hiszen idén a hónap utolsó hétvégéjén fogjuk megünnepelni megalakulásunk 20. évfordulóját, amit egy színes műsorral szeretnénk ünnepélyessé tenni. Erre az alkalomra 8 együttest hívunk meg, az együtt töltött időt közös énekléssel, mulatozással fogjuk megkoronázni és tesszük emlékezetessé. Nagy dolog a dalkör fennállásának 20. éve. Van olyan tagunk, aki kezdettől fogva velünk van, erről majd mindenképp szeretnénk az eseményen is megemlékezni. Az idei év nem feltétlenül a tökéletes minőségről, sokkal inkább az együtt éneklés fontosságáról szól – hangsúlyozta Demjén Gyula.

(A borítóképen: A dalkör egy korábbi fellépésén)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában