Mezőgazdaság

2021.08.06. 16:00

Felszívta a talaj az esőt

A szárazság miatt elszenvedett lemaradást sokfelé már nem tudják pótolni a növények.

Pap Gyula

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Fotó: Shutterstock

A nagy aszály, szárazság után a napokban hullott csapadék nagyon fontos volt különösen a kukoricának, napraforgónak, de csak javította a talaj állapotát. Most a talajmunkák következnek, arra pedig szükséges volt ez a csapadék, mert nagyon száraz volt a termőföld – mondta el megkeresésünkre Taskó József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke. – Ennyi eső meg se kottyant igazából a földnek, mert már olyan repedések voltak rajta, hogy a lábfeje belefért az embernek. Változó volt a megyében, Dél-Borsodban például csak mintegy 15 milliméter eső esett, amit hamar felszívott a talaj – fejtette ki a szakember.

Nem tudják bepótolni

A búza aratása még mindig folyamatban van, de már sokfelé végeztek a betakarítással, ahogy az árpa és a repce aratása is véget ért.

Ennyi eső meg se kottyant igazából a földnek – Taskó József

A napraforgó és a kukorica számára, ahol nem pusztított jég vagy erősen viharos szél, ott életmentő volt a július közepi nagy mennyiségű csapadék, de további jelentős esőre lenne szüksége ezeknek a növényeknek.

A napraforgó már egyre többfelé a virágzás végén jár, a kukorica még virágzik. Mindkét növényre jellemző, hogy a szárazság és a hőség miatt eléggé vegyesen fejlődött, jelentősen lemaradt, gyengén fejlett, alacsony, elöregedett táblák is láthatók. A növények a tavasszal és a nyár első felében elszenvedett lemaradást sokfelé már nem fogják tudni bepótolni, a mai tudás alapján átlag alatti termésre lehet számítani.

A talaj az előttünk álló egy hétben az ország jelentős részén tovább szárad, csak egy-egy intenzívebb zápor által érintett területen lehet némi feltöltődés – jelezte az agrometeorológia.

(A borítóképen: Esős nyári napokon vagyunk túl)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában