ceremónia

2021.08.14. 18:48

Esküt tett Miskolc és a megye új cigányvajdája

A nyilvánosság előtt is letette esküjét Lakatos Gusztáv Miskolc és a megye új cigányvajdája.

Fotó: Kozma István

A miskolci Fagyöngy étteremben szombaton megrendezett ceremónián a református és a katolikus egyház képviselőinek áldása mellett mondta el a vajdák esküjének szövegét, amely szerint ősei hitére fogadta, hogy a romákat „az igaz úton fogja vezetni a cigány törvény, a Romani Kris alapján. Tisztségét »népe javára és a haza szolgálatába állítja«, és „törekedni fog arra, hogy mindenki békességben éljen”. Az ünnepélyes beavatás a cigány himnusszal zárult.

Az 1957-ben Szendrőben született, Miskolcon élő Lakatos Gusztáv a magánéletben építési vállalkozó. Megbízatását még 2019 januárjában kapta az országos cigányvajdától, Kállai Csabától, a Vajdák a Romákért Alapítvány elnökétől, de a koronavírus-járvány eddig akadálya volt a hivatalos beiktatási ceremónia megrendezésének.

A megye új vajdája az Észak-Magyarországnak elmondta: tisztségével és tekintélyével a hátrányos helyzetű emberek sorsának javításán kíván dolgozni. Érvényesülésüket többek között az oktatással, szakmai képzések megszervezésével szeretné elérni, ami lehetőséget kínál a legrosszabb helyzetben lévők számára is arra, hogy a saját keresetükből tudják eltartani a családjukat. Példaként a kőművesszakma elsajátításának lehetőségét említette, amelynek oktatásában maga is közreműködne – hivatkozott az építőiparban megszerzett több évtizedes tapasztalataira.

A romák oktatásának és a foglalkoztatásának elősegítése mellett céljaként nevezte meg körükben az emberhez méltó lakhatás elősegítését, valamint az egészségügyi ellátásuk javítását. Mint mondta: mindenkivel hajlandó az együttműködésre, aki ténylegesen segíteni akar a cigányság felemelésében. A megye korábbi vajdája Lakatos Attila volt. Azt nem tudni, hogy az új vezető hivatalba emelésével az ő megbízatását visszavonta volna az országos vajda.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában