Egyedülálló kutyás egység

2021.08.18. 19:30

Elhullott állatokat is keresnek a speciálisan képzett kutyák

Illegális mérgezéses esetek feltárására képezték ki az országban egyedülálló kutyás egységet.

Detzky Anna

Fotó: MME

„Az elmúlt hét évben bizonyította eredményességét a mérgezett vadállatok felkutatásában a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) méreg- és tetemkereső kutyás egysége. Újabban más problémákhoz is hatékonyan vetették be, mint a kaszálások során elpusztított, védett gerinces állatok és apróvadfajok felderítése” – írja közleményében az MME.

Veszélyben a vadak

„Az iparszerű mezőgazdaság térhódításával az alkalmazott technológiák fejlettebbé váltak, ezzel párhuzamosan viszont az agrárterületek állatvilága komoly veszélybe került. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatói, Katona Krisztián, Bíró Zsolt és Deák Gábor az MME méreg- és tetemkereső kutyás egységének vezetői. Falco kutya a vizsgált, közel 100 hektáros mintaterületen 149, kaszálásnak áldozatul esett állatot talált. A leginkább érintett gerinces csoport a hüllőké volt, ezek az összes talált tetem 57 százalékát jelentették, 30 százaléka emlős, többségében rágcsáló volt, 6 százalékot tettek ki a madarak. Az összes tetem 11 százaléka őz volt, de találtak mezei nyulakat és fácánokat is, ami jelzi, hogy a gépi kaszálás vadgazdálkodási szempontból is károkat okoz” – tudtuk meg.

Kölyökkortól tanulnak

– Kutyáink ugyanazzal a módszerrel dolgoznak, mint a drog- és robbanóanyag-kereső munkakutyák – tájékoztatott Orbán Zoltán, az MME szóvivője. – A rendőrségi kutyakiképző központban tanulnak, és mindig együtt tréningeznek kutyavezetőikkel. Már egész kicsiként kiválogatják a legalkalmasabb kölyköket. Ezek nem feltétlenül németjuhászok. Reptéri drogkereső kutyának például méretük miatt általában spánieleket használnak, mert azokkal könnyebb elvegyülni a tömegben. Az amerikai hadsereg pedig belga juhászkutyákat használ a bevetéseinél. Folyamatosan tesztelik a kiválasztott kutyusok engedelmességét több hónapon át. Közös játékkal motiválják őket, így kedvük lesz a munkavégzéshez. Megtanítják az ebeket a célszagok keresésére és jelzésére. Mivel méregről van szó, ezért az is fontos, hogy nem érhetnek hozzá a megtalált objektumhoz. Időszakonként felfrissítő képzésre küldik a párosokat. A munkakutyák nagyobbrészt egygazdisok, és általában 6-8 évesen nyugdíjba vonulnak.

Nemzetközi munka

Az egységek hatalmas leterheltség alatt állnak, ezért még több munkakutyára lenne szükség.

– A spanyol és francia egység után a mi három kutyából álló egységünk a harmadik a világon, amely méreg- és tetemkereséssel foglalkozik. Ez a tevékenység nagyon komoly terepi munkát igényel, akár viszontagságos időjárási körülmények között. Deák Gábort és egységét az egész országba, sőt néha külföldre is hívják például házkutatásokra. Az elmúlt években több száz megkeresésük volt. Újabban pedig a Pan­nonEagle LIFE-projekt keretében a Kiskunsági Nemzeti Parkban szintén alakult egy hasonló, a cseh kollégákkal közös kutyás munkacsoport – sorolta a szóvivő.

(A borítóképen: Falco és gazdája, Deák Gábor)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában