hullócsillagzápor

2021.08.11. 11:30

Egy hét a csillagok alatt

Idén több mint 40 helyszínen lesz távcsöves égi bemutató, Miskolcon is.

Hajdu Mariann

2020.07.29 Eger fotó: Huszár Márk - HM - Heves Megyei Hírlap Látogatható a Líceum csillagvizsgálója - Eszterházy Károly Egyetem Varázstorony.

Forrás: MW

Fotó: Huszár Márk

Elkezdődött és augusztus 15-ig (vasárnapig) tart az Egy hét a csillagok alatt programsorozat, amelynek keretében országszerte több mint negyven helyszínen várják távcsöves bemutatók az érdeklődőket, olvasható a csillagaszat.hu oldalon. A kezdeményezés célja, hogy minél többen élhessék át a csillagos égbolt megfigyelésének élményét, igazi közösségi programmá téve a távcsöves észlelést.

Hullócsillagzápor

Erre különösen jó alkalom kínálkozik a napokban, hiszen nemcsak a Hold és a bolygók, de látványos mélyég-objektumok is megfigyelhetőek derült idő esetén, valamint a Tejútban és a Perseidák hullócsillagzáporában gyönyörködhetük. Az „Egy hét a csillagok alatt” kezdeményezést tavaly indították útjára, a programsorozathoz idén 40 helyszín csatlakozott, csillagvizsgálók és egyesületek éppúgy, mint kisebb szakkörök és egyénileg kitelepülő amatőr csillagászok.

Miskolcon a Dr. Szabó Gyula Bemutató Csillagvizsgáló hirdette meg a programot. Közleményükből megtudtuk, csatlakozva az említett, országos eseményhez, augusztus 12-én 20 óra 30 perces kezdettel a miskolci sportcsarnok (Generali Aréna) előtti területen tartanak távcsöves bemutatót a csillagvizsgáló munkatársai, a Miskolci Amatőrcsillagászok Észlelő Köre Egyesület, valamit a Magyar Csillagászati Egyesület Miskolci Helyi Csoportjának tagjai. A program ingyenes, de csak megfelelő időjárási körülmények (derült ég) esetén rendezik meg.

Azt is megtudtuk, hogy a miskolci Dr. Szabó Gyula Bemutató Csillagvizsgáló augusztusi távcsöves bemutatással egybekötött előadását (az augusztusi Csillagpartyt) augusztus 13-án, pénteken 20 órától tartják. Az érdeklődők az „Égi látványosságok: a meteorok” című előadást hallgathatják meg, utána az időjárástól függően távcsöves bemutatást tartanak az intézmény munkatársai.

Az országos programok egyébként vasárnapig tartanak, mint említettük, 40 helyszínen, melyekről bővebb információk az esemény Facebook-oldalán találhatók.

(A borítóképen: Csillagvizsgálóban, Egerben)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában