webcastsorozat

2021.08.24. 15:00

Csillagászati videósorozat indult

Vándorcsillagok néven készített webcastsorozatot a Magyar Csillagászati Egyesület.

Detzky Anna

20210809 Hegyhátsál Képen: Károly Lajos a távcsőnél, Hegyhátsáli csillagvizsgáló, Fotó: Cseh Gábor CSG Vas Népe

Forrás: MW

Fotó: Cseh Gábor

A Magyar Csillagászati Egyesület által készített videók célja, hogy népszerűsítsék a közösségi csillagászati tevékenységet, hogy minél többen megismerhessék a helyi csillagászcsoportokat, illetve ismeretterjesztő munkájukat. A járványhelyzet és a digitalizálódás hívta életre az online műsort, amelyet hétfőnként 20 órától lehet megtekinteni az egyesület Facebook-oldalán.

Bemutatkoztak

Az MCSE miskolci csoportja részéről Leitner Zsolt és Romenda Roland, a Dr. Szabó Gyula Bemutató Csillagvizsgáló szakkörvezetői mutatkoztak be az egyik részben. A beszélgetés témái között szerepelt a hosszú évek óta töretlenül működő miskolci csillagvizsgáló, valamint a miskolci csoport által szervezett járdacsillagászatok és észlelő hétvégék, amelyekből az utolsót az augusztus 20-ai hosszú hétvégén tartották.

Hullócsillagok hónapja

– A nyár a hullócsillagok miatt érdekes, mert augusztusban a Perseidák meteorraj látható az égen. Mi is ezt figyeltük meg az ünnepek alatt a szakköröseinkkel – tudatta Romenda Roland amatőr csillagász. – Nevét onnan kapta, hogy a Perseus csillagképből látjuk kiindulni a meteorzáport. A jelenséget a 130 éves periódusú Swift–Tuttle-üstökös szülte. A Perseidák tulajdonképpen az üstökös törmelékei, amelyek a pályáján szétterülnek. Azért válnak láthatóvá, mert a Föld pályáját keresztezik, és elégnek a légkörben. Mivel az üstökös folyamatosan távolodik tőlünk, ezért egyre csökken a hullócsillagok aktivitása. Legközelebb novemberben lesz hasonló meteorraj látható, Leonidák néven, ami az Oroszlán csillagképből indul ki, mondta az amatőr csillagász.

Jelenléti oktatások

– Szeptembertől, ha a pandémia megengedi, már beindulnak nálunk a jelenléti oktatások. A miskolci csillagvizsgáló pedig július óta minden pénteken nyitva tart, ahová védettségi igazolvánnyal lehet belépni. Egyénileg is látogatható, bejelentkezni nem szükséges, de érdemes előre érdeklődni a foglaltságról.

(A borítóképen: Nézzük a csillagokat!)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában