Jubileum

2021.08.17. 12:00

Büszke 20 esztendejére a mozgássérültklub

A Csanyikban ünnepelte születésnapját a mozgássérültek miskolci szervezetének szeniorklubja.

Detzky Anna

20210730 Miskolc fotó: Kozma István KI Észak-Magyarország Húszéves születésnapját ünnepelte nagyszabású ünnepség keretében a Mozgássérültek és Barátaik Miskolc Városi Egyesületének Senior Klubja, szép környezetben, a Miskolc környéki Csanyikban.

Fotó: Kozma István

Hatalmas tortával várta az ünneplőket húszéves jubileumára 2021. július 30-án, a Mozgássérültek és Barátaik Miskolc Városi Egyesületének (Mozgegylet) Senior Klubja a Királyasztal közelében. A rendezvényen oklevéllel ismerték el a kiemelkedő munkát végző tagokat és a közösség támogatóit. Vendégül látták többek között a MESZEGYI, a Vasgyári Közösségi Ház, a VOKE Vörösmarty Mihály Művelődési Ház munkatársait és a Miskolci Szív Egyesület, a Cukorbetegek Miskolci Egyesülete, valamint több baráti nyugdíjasklub vezetőjét. Aztán a Tapolcai Kerek Kórus és Dargai Béla zenei műsorát hallgathatták meg a résztvevők. A közös ebéd után tombolával zárták a programot.

Ötszörös gyarapodás

– Az 1989-ben létrejött egyesületen belül megalakult szeniorklub alapjait 1998-ban dr. Horánszky Árpád, az akkori egyesületi elnök fektette le. Kezdetben 16 fővel indultunk, ma már közel nyolcvanan vagyunk, és jól összekovácsolódtunk – mondta Csattosné Simon Mária klubvezető. – Létszámstopot kellett elrendelnünk, mert alig férünk el a helyünkön, a Vasgyári Közösségi Ház termében. Tizennyolc éve én vezetem a klubot. Célunk, hogy az érdekképviselet, az életkörülmények javítása, az önálló életvitel és az akadálymentesítés megteremtése mellett a szabadidő hasznos eltöltésére is figyelmet fordítsunk. Ez magában foglalja a kulturális és közösségi programokat, kreatív foglalkozásokat, nyaraltatást, valamint idősügyi rendezvényeken történő részvételt.

Kulturális sikerek

Büszkék rá, hogy elismertek lettek Miskolc nyugdíjasklubjainak sorában.

– Többször részt vettünk a Nemzedékek Találkozóján, a budapesti Hagyományok Házában tartott szavalógálákon és kézimunka-kiállításokon. Az ózdi Országos Nyugdíjas Sportnapokról is tíz aranyérmet hoztunk el asztaliteniszben, tájgyaloglásban, tekében és úszásban. Az idei balatonszárszói nyugdíjas-találkozón mindhárom indulónk, versben, prózában és énekben, arany minősítést kapott. Mozgássérültségünk ellenére bekapcsolódunk Miskolc és a megye kulturális életébe. Tagjai vagyunk a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei és Városi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetségének és a Nyugdíjas Klubok és Idősek „Életet az éveknek” Országos Szövetségének is. Minden évben Berekfürdőn és Hajdúnánáson nyaralunk a szövetségek segítsége révén. Idén az augusztus 26-ai fonyódligeti mozgássérült-találkozóra is hivatalosak vagyunk – sorolta fel a klubvezető.

Megtartó szociális háló

A Mozgegylet, amiben tudja, segíti az idős közösséget.

– Az egyesület kifizeti a rendezvényeink ételrendeléseit, és a karácsonyi ajándékokhoz is keretet biztosít. Továbbá támogató szolgálatot működtet, amely akadálymentes kisbusszal hozza-viszi a nehezen mozgó tagjainkat, például a klubnapokra, de a mostani húszéves ünnepségre is. Ez általában a tolókocsisokat, a protézissel élőket és az egyéb mozgásszervi problémákkal küzdőket érinti. Sokat jelent mindannyiunk számára, hogy közösséghez tartozhatunk és havonta össze tudunk jönni. A legtöbbünknek távol élnek a gyermekei, unokái. Mivel az átlagéletkorunk 70 év, szinte csak a klub révén jutunk élményekhez és társas kapcsolatokhoz – fejtette ki Csattosné Simon Mária.

(A borítóképen: Együtt ünnepelték a klub születésnapját)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában