Ízvilág

2021.08.31. 13:00

Bundás kenyér változatosan

Kerülhet bele petrezselyem és egy kevés fokhagyma.

Fotó: MW

A bundás kenyér sokak étrendjében a kedvenc reggeli vagy vacsoraételek között szerepel. Kevés hozzávalóból, egyszerűen elkészíthető, pénztárcabarát étel. Akár a megmaradt, kissé szárazabb kenyeret is új életre kelthetjük ebben a formában. A még forró bundás kenyérre reszelhetünk sajtot, vagy akár egy-egy vékony sajtszelettel is beboríthatjuk. Egy szelet sonka vagy pirított bacon is remekül illik a bundás kenyérhez. A bundás kenyér mellé kínálhatunk friss paradicsomot vagy valamilyen szezonális salátát.

Sósan vagy édesen

Ha szeretnénk kipróbálni egy felturbózott változatát is, az elkészült bundás kenyereket helyezzük el egymás mellé egy sütőpapírral bélelt tepsibe, a kenyerek tetejére tegyünk apróra vágott zöldségeket ízlés szerint. Kerülhet rá paprika, zöldhagyma, paradicsom, tetszés szerint. A zöldségek tetejét borítsuk be reszelt sajttal. Tegyük a bundás kenyereket a sütőbe 5-10 percre, míg rá nem olvad a sajt a zöldségekre. Készíthetünk tejfölös mártogatóst is a bundás kenyérhez. Kerülhet bele petrezselyem és egy kevés fokhagyma. Kínálhatunk hozzá akár tejszínes torma­krémet vagy fokhagymakrémet is. Hihetetlen talán, de vannak, akik az édes változatra esküsznek. Ebben a verzióban egy csipetnyi fahéj és egy kis porcukor is kerülhet a tojásba, a végeredményt pedig szintén egy kis porcukorral meghintve kínáljuk.

Még tartalmasabbá tehetjük az étket sonka vagy szalámi felhasználásával. Ekkor a bundás kenyér elkészítéséhez két kenyérszeletet megkenünk sajtkrémmel, az egyikre sonkát, a másikra szalámit helyezünk.

A felvágottakra szeletelt sajtot rakunk, majd mind a kettőt beborítjuk egy-egy kenyérszelettel, és kissé összenyomjuk. A tojásokat felverjük, a szendvicseket belemártjuk. Egy serpenyőben felhevítjük az olajat és belehelyezzük a kenyereket, majd néhány perc múlva óvatosan megfordítjuk. Addig sütjük, míg mind a két oldala aranybarna nem lesz.

A vegánétkezés kedvelőinek sem kell természetesen lemondani a klasszikus bundás kenyér fogyasztásáról. A különbség a hozzávalókban van. Ízlés szerint szárazabb kenyérből készül, 5 evőkanál csicseriborsóliszt, 1/2 teáskanál fekete só, 1/2 teáskanál fokhagymapor, ízlés szerint bors, ízlés szerint egyéb fűszer és negyed teáskanál kurkuma kerül bele, szükség szerint víz (vagy növényi tej), hogy egy (palacsintánál) sűrűbb masszát kapjunk. Kevés olajban kisütés után tálalható.

(A borítóképen: Mennyei eledel)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában