Hercegkúti Pincefesztivál

2021.08.17. 18:00

Bor, zene és tunki Hercegkúton

A sváb hagyományokat is megismerhették az elmúlt hétvégén a településre látogató vendégek.

Hegyi Erika

Forrás: Olvasónktól

Fotó: Picasa

Az elmúlt szombaton rendezték meg a Hercegkúti Pincefesztivált, ahol színes programok és nyitott pincék várták a vendégeket. Hagyományőrző csoportok léptek föl, gasztronómiai kóstolón kínálták a sváb tunkit és a géresi bélest. A jó hangulatról a Bodrogközi Cigányzenekar gondoskodott. A rendezvény része volt a hungarikumok találkozása, ahol a karcagi birkapörkölt és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Értéktár mutatkozott be. A vendégeket solymászbemutató, a kicsiket népi játszótér szórakoztatta. Este „A Nyughatatlan” zenekar lépett fel. Ezt követte a táncház és a retró parti. A pincefesztivál főszervezője a Hercegkúti Világörökségi Pincesorokért Egyesület volt.

Emeletes pincék

Rendezvény nélkül is sok turista látogat el Hercegkútra, hiszen különleges látványt nyújtanak a világörökségi pincesorok. A Gombos-hegyi és Kőporosi pincesor a falu két végén helyezkedik el. A növényzettel benőtt zöld tetők alatt megbúvó, tufába vájt pincék olyanok, mintha egy mese díszletei lennének.

A Kőporosi pincesor a település északnyugati peremén három-négy sorban futó, jellegzetes girbegurba utcácskákból áll. Ezek a pincék kisebbek, rövidebbek, mint a „szomszédos” pincesor, és némelyik pince egyidős a településsel.

A Gombos-hegy a falu másik végén található. Itt szigorú mértani pontossággal négy párhuzamos sorban sorakoznak a borospincék. A hely 2002-ben kultúrtáj kategóriában kapta meg a világörökségi címet. A népi építészet remekeit, a különleges, emeletes pincéket díjazták az elismeréssel.

A pincesorokban nem csak sétálgatni lehet, a gazdákkal egyeztetve pincelátogatásra és borkóstolásra is lehetőség van, sőt rendszeresen tartanak rendezvényeket is. A boros élmények mellett pedig remek látványban is gyönyörködhet az arra járó, hiszen a falut ölelő hegyek romantikus vonulatait sokáig lehet nézegetni. Kiváló kilátás nyílik innen Hercegkútra, Sárospatakra és a Zempléni-hegységre.

(A borítóképen: „Tessék választani!”)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában