Koncertajánló

2021.08.19. 18:00

Akusztikus pop-rock mashupok: bemutatkozik az Acoustr!ck

Az Acoustr!ck zenekar tagjai már ismerősek lehetnek a miskolci koncertlátogatók számára, de ebben a felállásban a Cornerben mutatkoznak be először, méghozzá augusztus 20-án.

Bukovenszki-Nagy Eszter

Forrás: Acoustric

A zenekar ötlete egy közös baráti nyaraláson pattant ki Üveges László „Latyi” (ex-PieOnEar, Kisbót, Goddam Ltd.) és Jablonkai Lilla fejéből. Hozzájuk csatlakozott Kiss Bence „Colos”, akit a Sound Height 69-ből ismerhetnek a metálkedvelő borsodiak, Majercsák László, a Kisbót zenekar gitárosa és Varga Dávid, a Holló Meg A Többi Madár, illetve Goddamn Ltd. oszlopos tagja.

Akusztikus metál

Eredetileg kizárólag akusztikus felállásban képzelték el a bandát, a lábdob helyett előkerült egy cajon, az elektromos gitár helyett egy ukulele, a torzitó pedál helyett egy kazoo. Aztán persze visszajött a torzító pedál is végül, hiszen a metálos vért nem lehet teljesen megtagadni, ugye. Majd az akusztikus gitárt kiegészítette egy szintetizátor is, az egészet pedig egy gyönyörű, angyali hangú énekesnővel koronázták meg. Vagy nem is így volt?

– Lilla, Colos és Latyi korábban már többször is zenélgettek együtt, általában közös nyaralások alkalmával. Az egyik ilyen alkalommal Latyi (akkor még) menyasszonya kijelentette, hogy „Lilla! Neked énekelned kell az esküvőnkön.” A vőlegény viszont úgy vélte, hogy ne álljunk meg itt, rakjunk köré egy komplett zenekart. Eredetileg a koncepciót teljesen akusztikusnak szántuk, ennek megfelelően kezdtük el felépíteni a projektet. A felépítést amúgy vehetjük szó szerint is, hiszen a dobosunk egy teljesen egyedi, a zenekarunkra szabott cajont épített az apósával, így már ez a hangzás sem a szokványos irányba állított minket. Mivel Latyi és Colos korábban sokat zenéltek együtt Lacikával és Dáviddal is, így egyértelmű volt számukra, hogy minket is meghívnak a zenekarba – kezdte a banda történetének bemutatását Varga Dávid.

„Várj, ezt ismerem!”

Az első próbán egy Billie Eilish dalt kezdtek feldolgozni, azon keresztül próbálták megtalálni a saját stílusukat, ami valljuk be, egy mashup formáció esetében nem is olyan egyszerű.

– A repertoárt nehezen lehetne meghatározni, ugyanis mashupok lévén egy számban több ismert sláger részlete, szövege, dallama is felcsendül. A dalokhoz úgy nyúltunk hozzá, hogy az emberek ugyan felismerjék kedvenc slágereiket, de ne az eredeti dal hangulata fogja el őket, hanem azt váltsuk ki belőlük, hogy „de jó ez a dal, na várj, ezt ismerem…” – mondta Dávid. – Idővel egyre több ismertebb, illetve kevésbé ismert dal akadt a kezünk közé. Természetesen elsőre nem mindegyik működött, így sokat kellett gyurmázni, míg végül elég szokatlan, de kiforrott dalok lettek. Ilyen például az Indulj el egy úton című népdal és egy Britney Spears sláger együttműködése.

Bemutatkoznak

A dalokat általában a ritmika, a hangnem kötötte össze, legalábbis egy-egy dal próbálása közben szinte észrevétlenül folytak át más, később egy mashupban megjelenő dalba, tette hozzá. Pár előadó a dalaikból, a teljesség igénye nélkül: Dua lipa, Queen, Survivor, Bruno Mars. „És nem mondjuk tovább, mert nem szeretnénk lelőni a poént. :)”

Aki kíváncsi rá, hogy milyen meghökkentő dalokat mixelt össze az Acoustr!ck, annak irány augusztus 20-án, pénteken este a Corner Stage!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában