Fontos a megfelelő táplálás

2021.08.21. 18:00

A kölyökkutyák hathetes korukig szopjanak!

A babákhoz hasonlóan a kölyökkutyákat is gyakrabban és nekik megfelelő étellel kell etetni.

Detzky Anna

Fotó: BVI

Sok kezdő gazdi választja, hogy kölyökkutyát vesz magához. A megfelelő gondozás egyik alapfeltétele a helyes etetés. A nagyon kicsi befogadott állatoknál előfordulhat, hogy az anyatejet is pótolni kell. Egyik olvasónk hasonló kérdéssel fordult állatorvos szakértőnkhöz.

„Segítséget szeretnék kérni, hogy egy hathetes yorkshire terrier kutyust hány óránként kell etetni. Egy alkalommal mennyi szárazat és mennyi konzervet adjak neki?” – írja a gazdi.

Kiskutyának kölyöktáp

– A hathetes kiskutya már elválasztható az anyjától, és átállítható kölyökkutyáknak való táplálékra. Legalább háromszor, de mivel kis testű kutyusról van szó, eleinte akár négyszer is kaphat enni – válaszolta dr. Vass Andrea kisállatgyógyász, klinikus szakállatorvos. – A fő tápláléka száraztáp legyen, de egy-egy étkezés nedves eleséggel is kiváltható. A mennyiség az adott táp minőségétől és a kutya súlyától függ, a táp zacskójára mindig rá van írva, hogy az adott súly mellett mennyi legyen a napi mennyiség, és ezt kell három, illetve négy részre elosztani. Ha nem eszi meg az összes eleséget, akkor ne hagyjuk előtte, vizet viszont mindig biztosítsunk!

Az olvasói problémához kapcsolódóan az árva kölykök táplálásáról tudtunk meg még néhány hasznos információt.

Fokozatosan váltsunk!

– Ha nincs lehetőség arra, hogy az egészen pici, még szopós kutyusok anyatejet kapjanak, akkor néhány hetes korukig kutyáknak, macskáknak való tápszer a legjobb választás. Az etetés gyakorisága attól függ, hogy hány hetes az állat. Ha még csak néhány napos, és a szeme sem nyílt ki, akkor a gyomor befogadóképessége még nagyon apró. Ilyenkor minél gyakrabban, akár óránként is lehet tápszert adni. A mennyiség a kutya vagy cica méretétől függ, eleinte akár egy-két milliliter is elég lehet. Persze az etetések közti idő és a mennyiség is növekedni fog idővel. Amíg csak pinduri a kutya, éjszaka is cumiztatni kell. A szilárd ételt már akkor adjuk, ha van foga a kicsinek. A tejfogak három–hat hetes kor körül kezdenek kibújni. Eleinte lehet nedves eleséggel vagy beáztatott száraztáppal próbálkozni. Esetleg a tápszert adhatjuk tálkában, hátha már önállóan megissza. Mindenképpen kölyök állatnak való tápot adjunk, és jó, ha a száraztáp apró szemű – javasolta a szakember.

Várjuk leveleiket!

Az Észak-Magyarország Kis­állat oldalán tanácsokkal segítjük az állattartókat kedvenceik egészségmegőrzése vagy gyógyulása érdekében. Állatorvos szakértőink, dr. Vass Andrea kisállatgyógyász, klinikus szakállatorvos és dr. Puskás Gábor kisállatgyógyász, szakállatorvos válaszolnak hétről hétre olvasóink kérdéseire, amelyeket [email protected] címre várunk. Az akut problémákkal viszont továbbra is kérjük, hogy személyesen keressék fel állatorvosukat!

(A borítóképen: Kéthetes kislabrador a baráthegyi vakvezető-iskolában)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában