digitális tanévnyitó

2021.08.31. 19:00

A jövőért kell dolgozni

Sikeres pályaválasztás, példaértékű életút, motivált mentorok – ezek a témák voltak a Magyar Református Szeretetszolgálat digitális tanévnyitójának fókuszában.

Marosréti Ervin

Fotó: Marosréti Ervin

A „Válaszút – Komplex digitális program a sikeres életpályáért” elnevezésű projekt az ózdi hátrányos helyzetű fiatalokkal foglalkozik. A Magyar Református Szeretetszolgálat munkatársai és önkéntesei nyújtanak segítséget a tanulásban és pályaválasztásban, emellett mentálhigiénés és életvezetési tanácsokkal is részt vesznek a fiatalok mindennapjaiban. A programhoz 2018-ban és 2019-ben 60-60 hetedik osztályos diák csatlakozott, az eredményességét pedig mi sem mutatja jobban, hogy szinte kivétel nélkül mindenki sikeresen felvételizett a választott középiskolákba. Idén szeptemberben így már 10 különböző középfokú oktatási intézmény diákjával folytatódik a program, akik mostanra a 9. és 10. évfolyamok tanulói. Az idei tanévben a pénzügyi tudatosságra helyezi a fókuszt a szeretetszolgálat, de a robotika és a különböző korrepetálási munkák is tovább folytatódnak a családmentorálás mellett.

Digitális segítség

A kezdeményezéshez immár harmadik éve nyújt segítséget a Telenor Magyarország. A Válaszút program digitális tanévnyitó ünnepségének házigazdája Bakos Zsuzsanna, a Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány „Válaszút projekt” szakmai vezetője volt. Az eseményen részt vett továbbá Szőnyi Tamás Sámuel, a Borsod-Gömöri Református Egyházmegye esperese és Riz Gábor országgyűlési képviselő, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszteri biztosa.

Lutár Balázs, a Magyar Református Szeretetszolgálat szakmai igazgatója kiemelte, hogy mindannyian eltérő életutat járunk be, de rajtunk múlik, hogy kapott talentumainkkal hogyan gazdálkodunk.

– Fontos, hogy ne másokhoz mérjük magunkat, sikereinket és kudarcainkat. Hiszek benne, hogy a Végtelen lehetőség programban részt vevő fiatalok számára olyan tudást és lélekközösséget tudunk biztosítani, amely egész életükben elkíséri őket – hangsúlyozta Lutár Balázs.

Kitartó munkával

A tanévnyitón motivációs előadást tartott dr. Gulyás Klára roma származású kulturális antropológus, aki arról beszélt, hogy nem a származásunk határozza meg, hogy kik leszünk, hanem az, hogy mit teszünk azért, amivé válni szeretnénk.

– Fontos a tehetség, de a kitartó munka és a szorgalom még lényegesebb – hívta fel a gyerekek figyelmét a szakember.

Biztatta a szülőket is

Az ötdiplomás édesanya külön szólt a szülőkhöz is, akiket arra biztatott, hogy támogassák gyermekeiket abban, hogy tanuljanak, mert – ahogy az ő példája is mutatja – kitörési lehetőséget jelenthet gyermekeik számára jelenlegi nehéz élethelyzetükből. A tanévnyitón egy olyan diákot is meghallgathattak társai, aki jelenleg villanyszerelőnek tanul és jó középiskolai tanulmányainak köszönhetően ösztöndíjban is részesül.

(A borítóképen: Változatos program kísérte a rendezvényt)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában