Kertészkedés

2021.08.18. 18:30

A csiga szereti a sört, ez okozhatja a vesztét

A megelőzés az egyik legfontosabb teendő, ha a zöldeket támadó kártevőkről, kórokozókról, különböző nemkívánatos betegségekről van szó, amelyek a legtöbb esetben az elhanyagolt növényeket támadják, az erősek és egészségesek ugyanis képesek velük szemben felvenni a harcot.

Apagyi Beáta

Fotó: Shutterstock

A legjobb, ha naponta ellenőrizzük a leveleket, a szárakat, a virágokat, ennek köszönhetően biztosan idejében észrevesszük a növény környékén vagy már a növényeken ólálkodó parazitákat. Árulkodó lehet a megváltozott levélszín, a sérült növényi részek, amelyek felfedezésekor azonnal cselekedni kell.

A cselekvéshez pedig nem feltétlen kell boltban megvásárolható kemikáliákhoz nyúlni. Ugyanis azok akarva-akaratlanul bekerülhetnek a zöldségekbe, gyümölcsökbe, de károsíthatják a talajt és a vízkészletet is. Sőt nemcsak a kártevőket, de akár a beporzó méheket is elpusztíthatjuk alkalmazásukkal.

Használhatunk házi rovar­irtó szereket is, például szappanos oldatot, csalán- és zsurlólevet, kamillafőzetet vagy káliszappant. Előfordul, hogy a természetes permetszerek lassabban hatnak, ezért gyakrabban kell alkalmazni. A szer használatakor a levelek alsó felére is juttassunk belőle.

Készítsünk sörcsapdát

A kertben megjelenő csigák távol tartásához az egyik leghatékonyabb módszer, ha tojáshéjat vagy kávézaccot szórunk a növény tövéhez. Ezeken nem szívesen halad át a csiga, így talán máskor nem közelíti meg kertünk díszeit. A csigák számára készíthetünk sörcsapdát is, ugyanis a csupasz példányok ugyanúgy szeretik az alkoholos italt, ahogy az emberek. Ha ezt a módszert választjuk, helyezzünk ki több, a nedűvel megtöltött edényt a kert különböző pontjaira, ez odavonzza a kártevőket, amik ha belepottyannak az edénybe, nem tudnak belőle kikászálódni.

(A borítóképen: Naponta ellenőrizzük a leveleket, hogy nem támadta-e meg kórokozó)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában