kertész

2021.08.26. 13:00

A betakarítás után is marad az igazi zamat

Ha megfelelő körülmények között tároljuk a termést, késleltethetjük a minősége romlását.

Forrás: Stock

Fotó: Shutterstock

A kertben lévő termés betakarítása után érdemes figyelni a tárolásra, a raktározásra, hogy minél tovább élvezhessük a friss zöldségek, gyümölcsök zamatát ételeinkben vagy ételeink mellett köretként. Ehhez fontos, hogy olyan zöldséget és gyümölcsöt raktározzunk, ami jól bírja a hosszabb idejű tárolást, amely történjen fagymentes, magas páratartalmú, jól szellőző helyiségben. Ami a hőmérsékletet illeti, 1 és 8 fok között az ideális, páratartalom szempontjából pedig a 80-85 százalékos. Tizenhárom fok felett a gyökérzöldség fásodni kezd, a paprikán 8 fok alatt a rothadás jelei mutatkozhatnak. Figyeljünk az ajtó és ablak megfelelő szigetelésére, illetve ha egy adott mennyiséget beviszünk a konyhába, igyekezzük azt minél hamarabb elfogyasztani. Mielőtt elraknánk a betakarított termést, ellenőrizzük, így még időben kiválogathatjuk a beteg vagy sérült darabokat, amelyek jobb, ha nem keverednek az egészséges példányokkal. Ezt többször is meg kell ismételni a tárolás ideje alatt, hiszen ha befertőződik egy termés, akár az egész mennyiség kárba mehet.

Szedés előtt két héttel már ne öntözzünk, ha kevesebb a víztartalma a terménynek, a rothadás mértéke jelentősen csökkenthető. Ennek megfelelően a betakarítást is száraz időben végezzük el. Betárolás előtt nem szabad lemosni és belevágni a zöldségekbe, gyümölcsökbe, csak óvatosan tisztítsuk le azokat. A nedves homokban tárolt zöldségek rétegesen helyezkedjenek el, egy réteg homok, egy réteg zöldség, újabb egy réteg homok váltakozásával raktározzuk azokat.

Az almát érdemes beérés előtt kevéssel leszedni, a körtét akár már zölden is begyűjthetjük. A hagymaféléket, a gyökérzöldséget, káposztaféléket hosszabb ideig lehet tárolni, ahogy az utóérő (paprika, paradicsom, sárga­dinnye) fajtákat is. A zöldségeket és az almát faládában érdemes elhelyezni, a közéjük tett újságpapír véd és felszívja a nedvességet. A burgonya ömlesztve is tárolható, azonban ha fény éri, megzöldülhet, keserűvé válhat az íze. Továbbá ne tartsuk az alma mellett, mert az érése során keletkező etilén csírázásra serkenti. Ugyanez igaz más zöldség és gyümölcs kapcsolatára is, így azokat érdemes elkülöníteni.

Feldolgozás előtt tartósítás

Ha valaki a tárolás mellett fel is dolgozná a termést, a tartósításra is gondolni kell, aminek a legegyszerűbb módja a fagyasztás. Ehhez mossuk meg, ha szükséges, magozzuk ki, tegyük zacskóba a gyümölcsöt és címkézzük fel. Bezacskózás előtt, ha sós vagy cukros vízbe mártjuk, a színét is megtartja. Az egyik, sokak által ismert feldolgozási forma a lekvárkészítés, az eljárásra a legtöbb gyümölcs alkalmas.

(A borítóképen: Az almát érdemes beérés előtt leszedni)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában