nyári tábor

2021.07.13. 15:30

Vitorlázni is megtanulnak a Nyékládházán nyaraló külhoni magyar gyerekek

Külhoni magyar gyerekek nyaralnak egy héten át Nyékládházán. A fiatalok a vitorlássport alapjaival is megismerkednek a Nyéki-tavon.

Fotó: Ádám János

A Rákóczi Szövetség nyári táborai között 5 helyszínen 150 fiatal kapcsolódhat be a Kárpát-medencei Vitorlás Táborokba, amelyeknek idén Orfű és Tihany mellett Nyékládháza ad otthont, és ahová a fiatalok a Kárpát-medence teljes területéről érkeznek.

Hétfőn Nagyváradról és Bihar megyei településekről érkeztek gyerekek a Nyéki-tóhoz, ahol péntekre már mindannyian jártasságot szerezhetnek majd a vitorlázásban. – Nagyon érdekelnek a hajók – mondta Csáki Áron, aki Érsemjénben lakik, és Érmihályfalván jár magyar iskolába. Azt mondta, ha felnő, szeretne majd mezőgazdász lenni, ahogyan édesapja, nagyapja és dédpapája is. Érmihályfalváról érkezett Rácz Alexa, aki sok kalandra és jó élményekre számít az elkövetkező egy hétben.

Egri Tímea pedig új barátokat is szeretne szerezni.

– Köszönetet kell mondanunk a szüleiteknek, nemcsak azért, mert elengedtek ide benneteket, hanem azért is, mert ott, ahol éltek, magyar iskolába írattak titeket – mondta Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke köszöntőjében. – Valószínűleg nem is tudtunk volna megszólítani titeket, ha nem így lenne – tette hozzá. „Remélem, hogy egyre több kapcsolatunk lesz, egyre több táborunkba tudtok majd eljönni! Remélem, ha majd felnőttek lesztek, akkor is fogtok majd arra emlékezni, hogy itt voltatok Nyékládházán, és megtanultatok vitorlázni, ezen keresztül a magyar nyelvhez, a kultúrához való kötődésetek is erősödik – húzta alá Csáky Csongor.

Rajongásig szereti

Tusványoson tartott két évvel ezelőtt előadást a vitorlássportról Kollár Lajos, elmondása szerint akkor született meg a fejében a Kárpát-medencei Vitorlás Táborok ötlete, amelyek idén már 5 helyszínen várják a külhoni gyerekeket. – Rajongásig szeretem ezt a sportágat, ezért úgy gondoltam, ha lehetőség van rá, ezt szeretném megszerettetni azokkal is, akiket hozzá tudok juttatni ehhez az élményhez – hangsúlyozta Kollár Lajos, aki egyben a társszervező, a Tabu Sailing Team elnöke is.

– Használjátok ki a strandot, használjátok ki a vízfelületet, mert nekünk és Nyékládháza városának ez egy fantasztikus dolog, hogy ilyen sportolókat és ilyen fegyelmezett gyerekeket láthatunk vendégül – mondta a vendéglátó, Tóth Balázs, Nyékládháza polgármestere köszöntőjében.

(A borítóképen: Stílusosan a hajók mellett fogadták a vendégeket)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában