ételköltemények

2021.07.13. 19:15

Újabb főpróba a békafesztiválra

Gyönyörű és ízletes békacombos fogásokat készítettek a főzőcsapatok.

Tóth Balázs

Fotó: Tóth Balázs

Idén a kilenc és háromnegyedik békafesztivált tartották Mezőnyárádon. Ahogy tavaly, úgy idén sem nagyszabású rendezvényként tartották meg a gasztronómiai versenyt július 3-án, hanem otthon sütöttek, főztek a családi, baráti társaságok. Bárdos Szabolcs polgármester elmondta, örül, hogy legalább ilyen „home office” formában megtartották, bár nem így tervezték, a tavaly is elmaradt tizediket szerették volna megtartani. Bízik benne, hogy jövőre már nem lesz akadály a járványhelyzet, és kétnapos mulatsággal ünnepelhetnek. Szép és finom ételköltemények születtek a kilenc békás és két halas csapat jóvoltából. Az esemény zárásaként egyébként tizenhárom kategóriában osztott ki díjakat a zsűri.

Ínycsiklandozó fogások

Az egyes csapatok ínycsiklandozó fogásokkal járultak a zsűri elé, volt, aki a hortobágyi sós palacsintát gondolta újra, békapörköltöt készített, azt ledarálta, és sós palacsintába tekerte. Mindehhez almás, zellerkrémes mártást és zellercsipszet tálalt, s számos fűszerrel ízesítette.

Egy másik csapat hazai és tengeri halakból készített tálat, ők úgy tartják, a víziállatok nem igényelnek nagy fűszerezést, a só, a bors és a citromfű megfelelő erre. A békacomb inkább a gyors kisütéstől lesz finom. Az étlapon szerepelt még számos finomság, így sült vagy grillezett békacomb, békával töltött ponty, pácolt tárcsás békacomb édes körettel, egy csapat pedig négyféle bundában rántotta ki a combot. Készült zöldborsókrémleves is wasabival ízesítve, amelyben baconös békacomb volt a betét, illetve sajtos pirítós, valamint bacon sajtkosárban. Készítője szerint kellemes ízvilág jellemzi az ételt.

(A borítóképen: Érkeznek a finomságok a megmérettetésre)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában