fesztiválbeszámoló

2021.07.18. 19:00

Ugyanaz a szél fúj össze minket

A célt elérték: visszahozták az igazi fesztivál-életérzést az 1. Hegyalja Rock Táborral a szervezők.

Bukovenszki-Nagy Eszter

Forrás: Bogoly Dávid

Noha úgy indult, hogy egész hétvégén esni fog az eső – ami azért nem meglepő azoknak, akik rendszeres vendégei voltak a Hegyalja fesztiválnak, hiszen annak idején egy rendezvény sem maradhatott el egy kiadós zuhé nélkül –, az időjárás azonban megkegyelmezett a fesztiválozóknak. Még a csütörtöki koncertek előtt alapos felhőszakadás előzte meg a bulit, amolyan dzsungel hangulatot teremtve ezzel, az ártéri erdő és a Bodrog felett berekedt párával. A pulóverek, farmerek a táskában maradtak, senki nem fázott.

1. nap | Fotók: Bogoly Dávid

Akikkel beszéltünk, egyöntetűen imádták, hogy újra van ilyen jellegű zenei rendezvény Tokaj-Hegyalján. Kiss Janó, a Bebukottak zenekar énekese például egyenesen úgy fogalmazott, hogy Tokaj a fesztiválok alfája és omegája. Olyan különleges atmoszférával rendelkezik a hely, amit egyik jelenlegi rendezvény sem tud visszaadni, mondta.

Itt vannak a punkok

Így a tábor első, punk tematikájú napja kicsit dagonyában, de annál meghittebb hangulatban telt. Fellépett a DeGeneráció, a Miss Mullins, a Bebukottak, a Z!ENEMi, a Nem is kérdés, a Macskanadrág, illetve a Francesco és a haverok. Az egész napnak szabadtéri házibuli hangulata volt, régi ismerősök köszöntötték egymást. Talán a hétköznapi kezdés lehetett az oka, hogy ezen az első napon még nem igazán beszélhettünk tömegről, de épp ez adta a kerti-parti hangulatot. A hajnali rock diszkóban azonban még így is ropták néhányan.

Az ináncsi és gönci illetőségű Bebukottak streetpunk zenekar is nagyon örült a kezdeményezésnek, a meghívásnak és annak is, hogy végre újra színpadon állhattak.

– Igazán jó a helyszín, profi a színpad, a technika, a hangosítás és a szervezés is. Ha a jövőben egy kicsit több marketinget kap, akkor egy komolyabb és nagyobb volumenű fesztivállá nőheti ki magát – mondta el érdeklődésünkre a koncert után a zenekar gitárosa, Menyhért Máté. – Rettentően hiányzott már Tokajba és kellett is egy ilyen esemény, mindenki ki volt éhezve a társaságra, a zenére, a szórakozásra. Annak is örülök, hogy nem volt semmi görcsös, minden olajozottan és lazán működött, a színpadon és azon kívül is, az egész szervezőbrigád és a biztonságiak is teljes mértékben segítőkészek voltak. Sok ismerőssel, régi haverokkal tudtunk találkozni. Jól éreztük magunkat, ismerték a számainkat, volt pogó is, „úgy érzem, minden rendben” – tette hozzá.

A közönség köreiben is érdeklődtünk, ők hogyan érezték magukat az első napon. Zakhar Péter, Budapestről érkezett, ám valójában gönci, a fesztiválra is a gyerekkori barátai miatt jött, akik felléptek, tőlük értesült a koncertekről.

– Nagyon jól éreztem magam, családias, barátságos volt a légkör, megismertem új embereket, nem utolsó sorban pedig a környezet is csodálatos. Remélem, hogy lesz folytatása és jövőre is megrendezik ezt a mini fesztivált – mondta Péter.

Rock nap, meglepetéssel

Pénteken olyan zenekarokat nézhetett meg a tisztelt publikum, mint a Beautiful Danger, a BHC, a Bábszínház, a Killer Surprise, a szervező Hatás Alatt zenekar, a Fatal Error és a Kies.

A Fatal Error igen kalandosan ért oda a helyszínre: a buszuk ugyanis lerobbant Szerencs környékén. Horváth Ádám, az egyik szervező ment el értük egy másik, hétszemélyes autóval. A történet azért is vicces, mert legutóbb is hasonlóképpen járt a zenekar, akkor a benzin fogyott ki, amire azt hitték, még elég lesz a helyszínig. Szerencsére időben sikerült megérkezniük és egy remek koncerttel örvendeztették meg a pénteki nap résztvevőit.

– A Fatal Error és a Hatás Alatt mondhatni egy összeszokott társaság, többször játszottunk már együtt vagy így, vagy úgy, néha csatlakozott a Killer Surprise is, szóval a siker borítékolható volt – árulta el a szervező. – A Killer Surprise gitárosa, Ványai Balázs pedig egy spontán performansszal is megörvendeztette a közönséget, a MadMan névre hallgató kétemberes hardcore metál produkcióval. Nem hirdettük meg, teljesen meglepetés volt, a pénteki rock diszkó helyett ők húzták a hajnalig bulizni maradóknak a talpalávalót.

Szombat, zúzónap

Ahogyan az várható volt, az utolsó, szombati napon megszaporodtak a sátrak a kempingben, sokan érkeztek, hiszen ekkor lépett fel az egész fesztivál húzóneve, a 40 éves Moby Dick. (Velük hamarosan olvasható lesz egy helyszínen készült interjú is – a szerk.)

Előttük azonban még színpadra lépett az Estenden, a Korom, az Anchorless Bodies, a Mytra, a Nygmalion, utánuk pedig az Arhaic.

Ezúttal is körbejártuk a bulizókat, hogy megkérdezzük, hogy érzik magukat. Detti a barátaival Budapestről érkezett, mert imádja Tokajt és a környéket. Sokszor ellátogatnak ide. Amióta a Hegyalja fesztiválnak vége lett, a Szüreti Fesztiválra járnak.

– Idén láttuk, hogy lesz ez a buli, úgyhogy biztos volt, hogy jövünk, nagyon vártuk. Remekül érezzük magunkat mindannyian, tetszik, hogy kevesen vagyunk, mostanra már mindenki ismer mindenkit. Különösebben nem várom egyik koncertet sem, az a lényeg, hogy itt vagyunk. Bár csütörtökön a Macskanadrágra elmentem volna, de a büfében olyan finom palóclevest főztek, hogy muszáj volt utána sziesztázni egy kicsit, így lecsúsztunk róla – tette hozzá nevetve.

Már kora este megtelt a színpad előtti tér, hogy a jobbnál jobb metál bandákat meghallgathassák, még a rekkenő hőségben is. A Moby Dick pedig egy lendületes, zseniális best of műsort adott, néhány dallal az új albumról, teljesen elfeledtetve azt, hogy nem egy nagy, jól bejáratott fesztiválon vagyunk. A legendás zenekar Sopronból is képes volt ideutazni, hogy az év második koncertjét a rakamazi közönségnek adják, úgyhogy a lelkesedésre nem lehetett panasz, egyik oldalon sem.

Ízelítő a Moby Dick koncertjéből | Fotók: Bogoly Dávid

Reméljük, lesz a tábornak folytatása, hiszen az egyébként vegyes közönség igazán lelkesen fogadta a kezdeményezést. Idősebbek, fiatalok, punkok és metálosok, mindentől függetlenül mind együtt mulattak. A vasárnapi szomorkás búcsúzkodásokból ítélve pedig az elmélyülő régi barátságok mellett új ismeretségek is köttettek, a tábor pedig a délutáni posztjában ígéri: találkozunk egy év múlva!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában