A múzeum szemével az Avasról

2021.07.26. 19:30

Tizenkettedik kötetét mutatta be az Avasi Borút Egyesület

Tizenkettedik kötetét mutatta be az Avasi Borút Egyesület, a héten jön a tizenharmadik.

Hajdu Mariann

20210716 Miskolc fotó: Vajda János VJ Észak-Magyarország Avasi helytörténeti kötetbemutató a Sub Rosaban. képen: dr. Tóth Arnold Herman Ottó múzeum tudományos titkára, Vámosi Katalin művészettörténész, muzeológus, Kapusi Krisztián a HOM munkatársa, dr. Szolyák Péter Herman Ottó múzeum igazgatója

Fotó: Vajda János

Az Avasi Borút Egyesület 12. Avasi Értéktár kiadványát mutatták be nemrégiben a Sub Rosa Caféban Miskolcon, a kötet címe Avasi Museum. A cím is utal rá, hogy a könyv az Avasról szól, és arra is, hogy a szerzők nagyrészt a miskolci Herman Ottó Múzeum munkatársai.

Dr. Szolyák Péter, a múzeum igazgatója Miskolc és az Avas első ábrázolásáról ír, Kapusi Krisztián pedig az avasi utcanevekről, azaz azok változásairól (vagy épp megmaradásukról) az elmúlt évtizedekben. Spóner Péter a miskolci hordókészítőket mutatja be, Tóth Arnold tanulmánya viszont a Tetemvárra kalauzolja az olvasót, az ott lévő szőlőkről, pincékről, borokról sok képpel fűszerezve ír, említve azt is, hogy milyen volt hajdanán a társasági élet a Tetemváron.

Vámosi Katalin Mazsaroff Miklós műveit vette górcső alá. A művészettörténésztől megtudtuk, hogy Mazsaroff Miklós egy 1974-ben kiírt pályázatot nyert meg, és annak részeként Városunk változása címmel készített festménysorozatot az Avasról: ez volt a lakásépítések kezdeti időszaka. Aztán később, a 80-as években újabb sorozat készült. Akkor már nagyobb volt a lakótelep, a képzőművész társadalmi perspektívából festette meg képeit. Vámosi Katalin tanulmányában az LKM ihlette képeket is megemlíti. Mint az Északnak hangsúlyozta, ezek az alkotások is szervesen kapcsolódnak a témához.

A kiadvány régi újságcikkeket is bemutat, Jacsó Pál cikkét és Vajda Csilla személyes krónikáit az avasi pincékről is tartalmazza.

Három éve kezdődött

Mint Báthory Csongortól, az egyesület elnökétől megtudtuk, három éve kezdték el a munkát pályázati forrásból, azóta készülnek kiadványaik – a kezdeteknél nem is gondolták volna, hogy ennyi megörökítenivaló van az Avason –, e hét végén már újabb, 13. kötetük bemutatóját tervezik, ahol kortárs írók és költők lesznek a főszereplők. A legtöbb szám tematikus, és mindig próbálnak magazinszerűek, olvasmányosak lenni. A mostani tehát a múzeum munkatársaié, akik különböző oldaláról, szempontból mutatják be az Avast.

(A borítóképen: Az Avasi Museum kötetbemutatóján)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában