Egészség

2021.07.20. 19:30

Természetes megoldás a napszúrás ellen

Legyen úti célunk a Balaton, Horvátország vagy Mallorca, a baj bárhol utolérhet.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Nem hiányozhat a bőröndből a védettségi igazolvány, a maszk, a bikini, de érdemes gondolni arra is, mi hozhat enyhítést például a napszúrás után. Dr. Sebő Zsuzsanna gyermekorvos, homeopata olyan természetes megoldásokat javasol, amelyek kihúznak a pácból.

Napszúrás nélkül

Ha nem figyelünk oda a megfelelő folyadékpótlásra és nem találunk árnyékot az erős napsütésben, az egyre intenzívebb UVB-sugárzástól akár húsz percen belül megtörténhet a baj. Pedig a napszúrást kísérő kellemetlen hányingert és fejfájást egy kis odafigyeléssel könnyen elkerülhetjük: ha tehetjük, ne menjünk napra dél és délután három között, vagy ha mégis, mindig hordjunk fejfedőt. Ha ennek ellenére is mi húztuk a rövidebbet, akkor érdemes maszlagos nadragulyából (Atropa belladonna) készült homeopátiás szerrel enyhíteni a panaszokat, amely nemcsak az égett bőrfelület gyulladását, hanem a lüktető fejfájást is csökkentheti a tapasztalatok szerint.

A köves adriai partszakaszok felfedezése maradandó élmény, azonban könnyen megeshet, hogy a nyaralásra a bőrünkön sokáig elidőző hegek is emlékeztetnek majd. Már a nagyanyáink is körömvirággal orvosolták az apróbb hegeket, hiszen fertőtlenítő hatású, és segíti a gyógyulást is. „Ha vágott sebbel van dolgunk, érdemes hegyi árnikával enyhíteni a fájdalmat és gyorsítani a gyógyulást, így azt is mindenképp tegyük bele az elsősegélydobozunkba. Az árnikából készült homeopátiás szer a sérülések, vérzések szere, így ilyen esetekben is bátran alkalmazzuk” – mondta el a homeopata.

(A borítóképen: A sok folyadék is segít napszúrás esetén)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában