Hitélet

2021.07.12. 07:00

Szűz Mária ma is üzen

Régen az aratás kezdetét jelezte Sarlós Boldogasszony, ma a várandósság örömének ünnepe.

Detzky Anna

20200908 Miskolc fotó: Bujdos Tibor BT Észak-Magyarország A Diósgyőri Katolikus Plébánia papja Marosi Balázs atya.

Fotó: Bujdos Tibor

Az aratási munkálatokkal és népszokásokkal kapcsolódott össze Sarlós Boldogasszony ünnepe, amelyet július 2-án ünnepelt a katolikus egyház. Szűz Mária attribútuma, a sarló is erre utal.

– A Sarlós Boldogasszony ünnepe egy népi elnevezés. Az ünnep hivatalos neve Szűz Mária látogatása Erzsébetnél – hívta fel a figyelmet Marosi Balázs atya, a Miskolc-Diósgyőri Római Katolikus Plébánia káplánja. – Amikor az angyal közli Isten üzenetét Máriával, tudniillik, hogy gyermeke születik, azzal erősíti meg, hogy rokona, Erzsébet is gyermeket fogant. Az ünnep lényeges mondanivalója, hogy a mindenható Isten számára semmi sem lehetetlen. Ez el is hangzik az evangéliumban. A két állapotos anya, Mária és Erzsébet találkozása, egy csodás énekben csúcsosodik ki, amit Magnificatnak nevezünk. Ez a szép Istent dicsőítő hálaadás, mindnyájunk imádsága lehet, egy őszinte lélek imádása a világ Teremtője felé.

A katolikusok Mária-tiszteletét sok félreértés övezi, némelyek bálványimádásnak tartják, pedig a Szűzanya csak fontos példakép.

– Szűz Mária mindig fontos volt a katolikus hívők számára, hiszen ő az engedelmesség, az imádság és az alázatos istenszeretet példaképe. Sokan a katolikusokat úgy emlegetik, mint akik imádják Máriát. Szó sincs erről. Egyedül a mindenható Istent illeti meg az imádás. Máriát tiszteljük, különleges tisztelettel és szeretettel fordulunk felé mint mennyei édesanyánkhoz. Jó az embernek arra gondolni, hogy van egy égi édesanya, akiben bízhatunk, aki gondoskodik rólunk, és aki közbenjár értünk. A következő időszakban több Mária-ünnep is lesz – tudatta az atya.

(A borítóképen: Az ünnep mondanivalója, hogy Isten számára semmi sem lehetetlen, mondja Marosi Balázs atya)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában