harmincadik évforduló

2021.07.21. 15:30

Színes programokkal készül Mezőcsát

Várossá nyilvánításának harmincadik évfordulóját ünnepli Mezőcsát.

Várossá nyilvánításának harmincadik évfordulóját ünnepli Mezőcsát, melyet méltóképpen, a település egész lakosságát bevonva szeretnének színes programokkal megünnepelni. Az eddig megtartott programok is fokozott érdeklődés mellett zajlottak – így például az Aprózó Néptáncfesztiválon fellépő népszerű Csík Zenekar koncertje –, de hasonló érdeklődésre tarthat számot az augusztus 13-án, pénteken érkező Daniel Klezmer Band műsora is a mezőcsáti zsinagógában. Szurasenkó Dániel vezetésével alakult Észak-Magyarország első klezmeregyüttese, amelynek professzionális zenész tagjai a klezmer zene és a zsidó kultúra megismertetését tűzték célul maguk elé. A muzsikusok a kitűnő akusztikájú zsinagógában minden bizonnyal emlékezetes koncerttel örvendeztetik meg a közönséget.

Színházi előadás az államünnepen

Hagyományosan nívós műsorral emlékeznek meg augusztus 20-án Szent István király és az államalapítás ünnepe címmel a Hősök terén, a város ünnepségén beszédek hangzanak el, majd az ünnepi műsort követően hagyományos kenyérszegés előzi meg az esti szabadtéri színházi előadást. Műsorra kerül Kálmán Imre Csárdáskirálynő című nagyoperettje. A budapesti Pódium Színház előadásában a főbb szerepekben Schupp Gabriellát (Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház), Harsányi Gábor Kossuth-díjas színművészt, Bednai Natáliát és Várfi Sándort láthatjuk. A napot ünnepi tűzijáték zárja majd.

A programsorozat folytatódik a Hazaváró című rendezvénnyel augusztus 21-én. A Mezőcsátról elszármazottak hagyományos éves találkozóján vendég lesz Kálloy Molnár Péter színész – aki egyben frissen megjelent könyvét is bemutatja –, aki ezer szállal kötődik a városhoz. A vendégeket nyitott porták is várják: tematikus programok mellett látogatható lesz az Édeskúria, a Bergman-féle házban működő kézművesudvar, a Kiss József-emlékszoba és a tűzoltóság emlékszobája is. A jó hangulatról többek között Bordás Georgina és Cigányzenekara gondoskodik. Este pedig az államalapítás ünnepe köré csoportosuló események – Szörényi Levente és Bródy János ajánlásával – a Miskolci Illés Emlékzenekar Illés-slágerekből és az István, a király rockopera dalaiból összeállított koncertjével, majd lampionos utcabállal zárulnak.

Szintén a Hősök tere ad otthont szeptember 4-én Mezőcsát Város Napja rendezvénysorozatának a Kölcsey úti rendezvénytéren. A városnapi programok sorában délelőtt veterán autós és motoros felvonulás, a Lila Akác Nyugdíjas Klub műsora, gyermekműsor és ugrálóvár várja a családokat, ekkor veszi kezdetét a hagyományos főzőverseny is. A zenei fellépők sorát könnyed táncdalokkal Peter Sramek nyitja meg, kora délután az Agyagbanda húzza a talpalávalót. Délután lép színpadra Kasza Tibi, végül a Kölcsey úti rendezvénytér programját a fantasztikus hangú popdíva, Radics Gigi koncertje zárja. A városnapi programok egy hamisítatlan retró utcabállal zárulnak. A szabadtéri táncmulatság előtt Miss Bee (ex-Bestiák) a Bestiák együttes és a ’90-es évek legnagyobb hazai és külföldi slágereivel forrósítja fel a hangulatot.

(A borítóképen: Rendkívül népszerűek a zenés-táncos programok)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában