Szavazás

2021.07.13. 09:30

Színes madarak választéka

A fajok sokszínűségére hívja fel a figyelmet a 2022-es szavazás.

Detzky Anna

Fotó: Simay Gábor

Sokszínű természet jelmondattal indította útjára a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a 2022-es év madara voksolást, amely a biodiverzitás, a biológiai sokféleség és sokszínűség fontosságára hívja fel a figyelmet. A madárbarátok most három színes madár – kékbegy, zöld küllő és vörös gém – közül választhatnak. Szavazni az MME honlapján lehet július 25-én délig.

Hárman, háromfélén

– Az egyesület 1979-ben indította az Év madara programot, amelynek fő célja, hogy valamilyen természetvédelmi problémával érintett fajra irányítsa rá a figyelmet – mondta Orbán Zoltán, az MME szóvivője. – A sokéves munka eredményeinek köszönhetően most már a madárvédelem mellett az ismeretterjesztés, a választott faj bemutatása is lényegessé vált. A szavazás jó eszköz, hogy bevonjuk az embereket, akik így sokat tehetnek a kedvelt madárfajuk népszerűsítése érdekében.

A három választott madárban mindössze annyi hasonlóság van, hogy élénk színeikkel tűnnek ki környezetükből, és kedvelik a víz közelségét.

A kékbegy nádi énekesmadaraink közül a legszebb tollazattal rendelkező, rejtett életmódú, vonuló faj. Előszeretettel keresgél a növényzet alsó részén, az avas nádban, amit költőhelyként is használ. A telet Afrikában tölti.

A zöld küllő gyakori védett harkályfélénk. Kedveli a ligetes erdőket, fasorokat, városi parkokat, temetőket, ártéri erdőket. Fő táplálékát a hangyák jelentik, de a fák kérge alatt megbújó más rovarokat és azok lárváit, bábjait is elfogyasztja. Odúban költ, amit maga készít és akár több évig is használ.

A vörös gém fokozottan védett, nagy méretű gázlómadár. Laza telepeit nádasokban alakítja ki, fészekalapjait más fajok is felhasználhatják. A halak mellett kétéltűeket, vízirovarokat, rákokat fogyaszt. Vonuló, április és szeptember között figyelhető meg hazánkban. Nyugat-Afrikában telel – írja az MME.

(A borítóképen: A kékbegy nádi énekesmadár)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában