Egészség

2021.07.21. 19:15

Strandolás után fontos az alapos tisztálkodás

A medencékben, nyílt vizekben is hemzseghetnek a kellemetlen betegségeket okozó baktériumok.

Apagyi Beáta

Fotó: Shutterstock

Nyáron az egyik legkellemesebb dolog a természetes vizek vagy akár a strandon található medencék hűsítő vize. Azonban azt se felejtsük el, hogy a baktériumok, vírusok, gombák ezeken a területeken is igazán jól érzik magukat. Változatos módon, víz lenyelésével, a bőrön át, a füleken, orrlyukakon, húgycső nyílásán vagy a hüvelyen keresztül juthatnak be a szervezetbe és kezdhetik meg romboló munkájukat.

A fület, szemet is érintheti

A strandon, tópartokon összeszedett fertőzésből kialakuló egyik betegség a fülgyulladás, ahol a baktériumfertőzés a külső hallójáratot támadja. Tünetei a fülfájás, viszketés, néhány esetben az érintett hallásának minősége is romlik. A tünetek csillapítására megfelelő kezelésekért mindenképp érdemes szakorvoshoz fordulni.

Ha sokat tartózkodunk a víz alatt, szemünk kivörösödhet, könnyezhet, fájhat, úgy érezhetjük, mintha egy idegen test lenne benne: ezek a kötőhártya-gyulladás árulkodó jelei, amiért általában a víz tisztításához használt klór a felelős. A korábban felsorolt panaszok akár hetekig fennállhatnak, viszont a betegség megfelelő kezeléssel maradandó károsodás nélkül gyógyítható. Néhány esetben előfordulhat szaruhártya-gyulladás is, ez szintén erős fájdalommal jár. Ezen szembetegségek elkerülésének érdekében jól rögzülő úszószemüveget kell viselni mind a mesterséges, mind a természetes vizekben, ami a kontaktlencsét viselők életét is megkönnyíti. Ha jól zár az úszószemüveg, nem engedi átereszteni a vizet, a kontakt­lencse is bátran viselhető, nem sérül. Csak arra kell odafigyelni, hogy alaposan meg legyenek tisztítva, továbbá az egyszer használatosakat ennek megfelelően, egyszeri használat után azonnal el kell dobni.

Kellemetlen a körömgomba

A kórokozók nemcsak a vízben, hanem a tusolókban, zuhanykabinokban is megbújnak. Ezeken a helyeken láb- és körömgombával vagy valamilyen szemölcsszerű elváltozásokat okozó gombával könnyű megfertőződni. A körömgomba a bőrbetegségek 10 százalékát teszi ki, és általában egy vagy több körmöt érint. A fertőzés természetesen a végtag esztétikáját csúfítja, de kellemetlen tünetekkel is társulhat, sőt idősebb korban a cukorbetegség, vérképző szervi betegségek, immunhiány esetében veszélyessé válhat. A körömgomba tünetei közé tartozik a körömlemez elszíneződése, megvastagodása, a köröm törékennyé válása, a körülötte lévő bőr kisebesedése. Gyógyítása történhet speciális krémekkel, súlyosabb esetben megfelelő gyógyszeres kezeléssel. A sikeres kezelés után folyamatosan figyelni kell a lábhigiéniára, kifejezetten a strandokon, ahová érdemes saját papucsot vinni a közösségi helyek használatához, a zuhanyozáshoz és kerülni kell a mezítlábas járkálást.

Alaposan tisztálkodjunk!

A széklettel szóródó baktériumok és vírusok egy ideig életben maradnak, 30–38 fokos vízben, szerves anyagokkal találkozva tovább szaporodnak, így a lenyelt víz akár hasmenést is okozhat. Ne töltsünk túl sok időt a meleg vizes medencékben, illetve ha mégis erre vágyunk, strandolás után alapos tisztálkodással csökkentsük minimálisra a fertőzések kockázatát!

(A borítóképen: Jó dolog a strandolás, de tartsuk be a szabályokat, hogy ne kapjunk fertőzést a vízben!)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában