Az állatorvos válaszol

2021.07.20. 14:30

Segíthetjük az egészséges ellést

Érdemes előre bejelentkezni az állatorvosi rendelőbe, ha vemhes cicával érkezik a gazdi.

Detzky Anna

dav

Forrás: Olvasónk küldte

Egy cicatartó olvasó kereste meg lapunkat, nemrégen befogadott, vemhes anyamacskája viselkedése kapcsán. Arról panaszkodott, hogy a viszonylag fiatal cica valószínűleg tapasztalatlan a nevelésben, mert amikor megszülettek a kölykei, nem rágta le a köldökzsinórt. Az is feltűnő volt, hogy nagyon félőssé vált az egész állatcsalád, elrejtőztek. Az olvasó állatorvos szakértőnktől érdeklődött, hogy mit tehetne a macskacsalád egészséges fejlődése érdekében.

Víz, eleség, búvóhely

– Rendes körülmények között az ellés folyamata úgy zajlik le, hogy a gazdi már csak a kiscicákat látja reggel. Fontos, hogy ehhez nyugodt körülményeket biztosítsunk – hangsúlyozta dr. Vass Andrea kisállatgyógyász, klinikus szakállatorvos. – Ez kertes házban könnyebben megvalósítható például egy csendes melléképületben. Lakáson belül célszerű félreeső zugot választani, ahol egyedül lehet a cica. Jó ötlet egy fialóláda készítése, ahová félre tud vonulni, ha eljön a szülés ideje. Az esetek nagy többségében nem szükséges az ellés folyamatába avatkoznunk, de azért érdemes megfelelő távolságból nyomon követni az eseményeket, rendszeresen ellenőrizni, hogy halad-e az ellés. Biztosítsunk eleséget és vizet erre az időre az anyamacskának!

Legyünk türelmesek!

Hogyha a kiscicák nem tudnak megszületni, akkor állatorvoshoz kell fordulni.

– Orvoshoz fordulni akkor szükséges, ha két kölyök születése között több óra is eltelik és látjuk, hogy az anyának vannak fájásai, de újabb kiscicák nem bújnak ki. Célszerű előre jelezni a rendelőben, hogy fialó állattal érkezünk, így fel tudnak készülni. Esetleg ultrahanggal ellenőrizni tudják, hogy van-e még kölyök a méhen belül, illetve elő tudnak készülni egy esetleges császármetszésre. Ha a köldökzsinórt nem rágja el az anya, abban valóban nekünk kell segíteni. Kérésre az állatorvos könnyen megtanítja a gazdit erre. A fialás befejezése után javasolt az új családot magára hagyni. Engedni kell, hogy az anya határozza meg, mennyire enged minket közel. Az természetes, hogy ilyenkor elvonulnak, félősebbek lesznek, van olyan macska, ami hetekig el is rejti a kölykeit. Amit tehetünk, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékkal látjuk el az anyát, esetleg immunerősítőket is adhatunk. Ha az anya jól van és megfelelően szoptat, akkor a piciknek néhány hétig semmi másra nincs szüksége. Amennyiben nem tud vagy nem akar eleget szoptatni, akkor tápszerrel tudunk segíteni a kiscicák fejlődésében – tudatta az állatorvos.

Várjuk leveleiket!

Az Észak-Magyarország Kisállat oldalán tanácsokkal segítjük az állattartókat kedvenceik egészségmegőrzése vagy gyógyulása érdekében. Állatorvos szakértőink, dr. Vass Andrea kisállatgyógyász, klinikus szakállatorvos és dr. Puskás Gábor kisállatgyógyász, szakállatorvos válaszolnak hétről hétre olvasóink kérdéseire, amelyeket az email címre várunk.

(A borítóképen: Szükség van minden segítő kézre)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában