2021.07.19. 08:00
Sárgabarackos receptek
Íme néhány recept, amit akár a legendásan finom Gönci barackból is elkészíthettek. Na, nem a pálinkából!
Fotó: Kozma István
Vaníliás barackleves
Hozzávalók
Elkészítés
A vaníliás barackleves elkészítéséhez a főzés nélküli vaníliapudingot csomómentesre keverjük a narancslével, majd fokozatosan hozzáöntjük a tejet. A barackkonzerv levéből egy keveset adunk a keverékhez, majd a tejfölt is csomómentesre keverjük benne. A barackokat kis kockákra aprítjuk, és a barackleveshez adjuk. Tálalás előtt legalább 1 órát hagyjuk pihenni a hűtőben.
Sárgabarack-ivólé
Hozzávalók
Elkészítés
A gyümölcsöket beáztatjuk, majd váltott vízben alaposan megmossuk őket. A magokat kiszedjük, a gyümölcs héját nem húzzuk le, de a sérült részeket eltávolítjuk. A vizet felforraljuk a cukorral. Közben a gyümölcsöt botmixer vagy turmix segítségével pépesítjük. A gyümölcspépet gyöngyöző vízbe öntjük, és ismét felforraljuk. Öt perc forralás után a forró, rostos gyümölcslét üvegekbe töltjük, lezárjuk, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Krumplis nudli sárgabaracklekvárral
Hozzávalók
Elkészítés
A krumplit megfőzzük, majd krumplinyomón átpasszírozzuk. Hozzáadjuk a lisztet, a sót és a vajat. Lisztezett deszkán összegyúrjuk, majd kinyújtjuk, és 3 cm hosszú csíkokra vágjuk. Bő, forrásban lévő vízben puhára főzzük, majd olajon pirított zsemlemorzsába forgatjuk. Porcukorral megszórva, lekvárral tálaljuk.
Pofonegyszerű barackos kevert sütemény
Hozzávalók
Elkészítés
A tojásokat a cukorral, a lekvárral, az olvasztott vajjal habosra keverjük, hozzáadjuk a tejet és a sütőporral elkevert lisztet. A tésztát 20x30 cm-es szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, a hámozott, darabolt barackkal megszórjuk, és 180 fokon tűpróbáig sütjük.
Sárgabarackos-zabos morzsasüti
Hozzávalók
Elkészítés
A sárgabarackos-zabos morzsasüti elkészítéséhez a lisztet, a vajat, a zabpelyhet, a sót és a cukrot összemorzsoljuk és állni hagyjuk fél órán át, hogy megfelelő alapanyagot kapjunk. A legfontosabb alkotóelemet, magát a gyümölcsöt megmossuk, kimagozzuk, ha kell, aztán felszeleteljük, és egy sütőpapírral bélelt tál aljába rakosgatjuk szépen sorban. A barackot meglocsoljuk a citrom levével is, majd megszórjuk a nádcukorral. Az így kapott süteményalapra végül rámorzsoljuk a szépen összeérett tésztát. Nincs más teendőnk, mint 190-200 fokos sütőben ropogósra sütni kb. 35 perc alatt. A süteményt feldaraboljuk és tálra tesszük.
Tökmagvas, sárgabarackos morzsás pite
Hozzávalók
Elkészítés
A töltelék elkészítéséhez a kimagozott sárgabarackokat negyedbe vágjuk, majd a xilittel összefőzzük őket. Az egy csomag vaníliapudingot elkeverjük egy kevés vízzel, a barackhoz adjuk, és tovább főzzük vele, amíg a puding kellően be nem sűrűsödik. Ízesítésként vaníliás cukrot és fahéjat adunk hozzá. A morzsához a zabpelyhet, a réteslisztet és a tökmagőrleményt összeöntjük egy tálban, és hozzáadjuk a xilitet. A keveréket ezután vajjal morzsává dolgozzuk. A morzsatészta felét egy pitéstál aljába dolgozzuk, ráhalmozzuk a tölteléket, és megszórjuk a maradék morzsával. 175-180 fokon 30 percig sütjük, amíg a teteje aranybarnára nem pirul. Hidegen és melegen is fogyasztható.
Citrusos sárgabarack-saláta virágokkal
Hozzávalók
Az öntethez
Elkészítés
Az öntet hozzávalóit – kétféle citromlé, olívaolaj és só – simára kikeverjük. Folyóvíz alatt gondosan átöblítjük a saláta hozzávalóit. A bazsalikom vastagabb szárait eltávolítjuk, a barackot kimagozzuk, és hosszában cikkekre vágjuk. A gyümölcsöket elrendezzük a tányéron, és leöntjük a citrusos öntettel, majd megszórjuk a száraz serpenyőben illatosra pirított mandulaforgáccsal.