Ízvilág

2021.07.19. 08:00

Sárgabarackos receptek

Íme néhány recept, amit akár a legendásan finom Gönci barackból is elkészíthettek. Na, nem a pálinkából!

Fotó: Kozma István

Vaníliás barackleves

Hozzávalók

  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 1 l narancslé
  • 5 dl tej
  • 1 db barackkonzerv
  • 1 doboz tejföl
  • Elkészítés

    A vaníliás barackleves elkészítéséhez a főzés nélküli vaníliapudingot csomómentesre keverjük a narancslével, majd fokozatosan hozzáöntjük a tejet. A barackkonzerv levéből egy keveset adunk a keverékhez, majd a tejfölt is csomómentesre keverjük benne. A barackokat kis kockákra aprítjuk, és a barackleveshez adjuk. Tálalás előtt legalább 1 órát hagyjuk pihenni a hűtőben.


    Sárgabarack-ivólé

    Hozzávalók

  • 1 l víz
  • 20 dkg cukor
  • 1 kg sárgabarack
  • Elkészítés

    A gyümölcsöket beáztatjuk, majd váltott vízben alaposan megmossuk őket. A magokat kiszedjük, a gyümölcs héját nem húzzuk le, de a sérült részeket eltávolítjuk. A vizet felforraljuk a cukorral. Közben a gyümölcsöt botmixer vagy turmix segítségével pépesítjük. A gyümölcspépet gyöngyöző vízbe öntjük, és ismét felforraljuk. Öt perc forralás után a forró, rostos gyümölcslét üvegekbe töltjük, lezárjuk, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.


    Krumplis nudli sárgabaracklekvárral

    Hozzávalók

  • 50 dkg krumpli
  • 20 dkg rétesliszt
  • 20 dkg vaj
  • 8 ek. zsemlemorzsa
  • 3 ek. étolaj
  • porcukor (ízlés szerint)
  • baracklekvár (ízlés szerint)
  • Elkészítés

    A krumplit megfőzzük, majd krumplinyomón átpasszírozzuk. Hozzáadjuk a lisztet, a sót és a vajat. Lisztezett deszkán összegyúrjuk, majd kinyújtjuk, és 3 cm hosszú csíkokra vágjuk. Bő, forrásban lévő vízben puhára főzzük, majd olajon pirított zsemlemorzsába forgatjuk. Porcukorral megszórva, lekvárral tálaljuk.


    Pofonegyszerű barackos kevert sütemény

    Hozzávalók

  • 3 db tojás
  • 25 dkg cukor
  • 3 ek. sárgabaracklekvár
  • 1dl vaj
  • 3 dl tej
  • 1 csomag sütőpor
  • 35 dkg liszt
  • 7 db barack
  • Elkészítés

    A tojásokat a cukorral, a lekvárral, az olvasztott vajjal habosra keverjük, hozzáadjuk a tejet és a sütőporral elkevert lisztet. A tésztát 20x30 cm-es szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, a hámozott, darabolt barackkal megszórjuk, és 180 fokon tűpróbáig sütjük.


    Sárgabarackos-zabos morzsasüti

    Hozzávalók

  • 15 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 5 dkg zabpehely
  • 5 dkg cukor
  • 50 dkg sárgabarack
  • 0,5 db citrom
  • 4 ek. nádcukor
  • Elkészítés

    A sárgabarackos-zabos morzsasüti elkészítéséhez a lisztet, a vajat, a zabpelyhet, a sót és a cukrot összemorzsoljuk és állni hagyjuk fél órán át, hogy megfelelő alapanyagot kapjunk. A legfontosabb alkotóelemet, magát a gyümölcsöt megmossuk, kimagozzuk, ha kell, aztán felszeleteljük, és egy sütőpapírral bélelt tál aljába rakosgatjuk szépen sorban. A barackot meglocsoljuk a citrom levével is, majd megszórjuk a nádcukorral. Az így kapott süteményalapra végül rámorzsoljuk a szépen összeérett tésztát. Nincs más teendőnk, mint 190-200 fokos sütőben ropogósra sütni kb. 35 perc alatt. A süteményt feldaraboljuk és tálra tesszük.


    Tökmagvas, sárgabarackos morzsás pite

    Hozzávalók

  • 1 kg sárgabarack
  • 15 dkg zabpehely
  • 10 dkg rétesliszt
  • 5 dkg őrségi tökmagőrlemény
  • 10 dkg vaj
  • 1 csomag vaníliapuding
  • xilit
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 0,5 tk. fahéj
  • víz
  • Elkészítés

    A töltelék elkészítéséhez a kimagozott sárgabarackokat negyedbe vágjuk, majd a xilittel összefőzzük őket. Az egy csomag vaníliapudingot elkeverjük egy kevés vízzel, a barackhoz adjuk, és tovább főzzük vele, amíg a puding kellően be nem sűrűsödik. Ízesítésként vaníliás cukrot és fahéjat adunk hozzá. A morzsához a zabpelyhet, a réteslisztet és a tökmagőrleményt összeöntjük egy tálban, és hozzáadjuk a xilitet. A keveréket ezután vajjal morzsává dolgozzuk. A morzsatészta felét egy pitéstál aljába dolgozzuk, ráhalmozzuk a tölteléket, és megszórjuk a maradék morzsával. 175-180 fokon 30 percig sütjük, amíg a teteje aranybarnára nem pirul. Hidegen és melegen is fogyasztható.


    Citrusos sárgabarack-saláta virágokkal

    Hozzávalók

  • 4 db sárgabarack
  • 1 marék bazsalikom
  • 4 ek. mandulaforgács
  • Az öntethez

  • 2 ek. citromlé
  • 2 ek. zöldcitromlé
  • 2 ek. olívaolaj
  • 1 csipet só
  • Elkészítés

    Az öntet hozzávalóit – kétféle citromlé, olívaolaj és só – simára kikeverjük. Folyóvíz alatt gondosan átöblítjük a saláta hozzávalóit. A bazsalikom vastagabb szárait eltávolítjuk, a barackot kimagozzuk, és hosszában cikkekre vágjuk. A gyümölcsöket elrendezzük a tányéron, és leöntjük a citrusos öntettel, majd megszórjuk a száraz serpenyőben illatosra pirított mandulaforgáccsal.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában