Közösségi összefogással

2021.07.06. 15:00

Otthonuk az új templom

Téglajegyekkel járult hozzá Onga lakossága a Szent László görögkatolikus templom felépítéséhez.

Detzky Anna

20210626 Onga fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország Orosz Atanáz püspök atya felszentelte az új építésű görögkatolikus templomot Ongán.

Fotó: Ádám János

Átadták az új görögkatolikus templomot Ongán, amely sokat jelent a helyi több mint 40 fős vallási felekezet számára, hiszen eddig csak római katolikus templomban tudták gyakorolni a hitüket. Orosz Atanáz miskolci megyés püspök szentelte fel az épületet. A templomépítés a gyülekezet összefogásával indult, a magyar kormány 50 millió forinttal támogatta a beruházást.

Fiatalos közösség

– Azt gondolom, hogy egy egyházközségben, ahol élő közösség él, kell, hogy legyen a közösségnek otthona, azaz saját temploma – mondta Papp Zoltán, az ongai Szent László görögkatolikus templom parókusa. – A helyi görögkatolikus felekezet szépen növekedett az elmúlt évtizedben. Főleg a megyeszékhelyről és a Cserehátról költöztek Ongára görögkatolikus gyermekes családok. Eddig a római katolikus templomban végeztük a szertartásainkat. Ezért hálásak vagyunk, de az volt az álmunk, hogy egyszer a saját templomunkba járhassunk. Bízunk benne, hogy ennek nyomán újabb hívek is megtalálnak majd bennünket.

A felszenteléshez mini­mumelvárás volt, hogy készüljön oltár és ikonosztázion.

– Amikor új parókusként 2019-ben ideérkeztem, a hívek már régen imádkoztak a templomért, és Szent László közbenjárását kérték, aki aztán az épület védőszentje lett. A hívek Orosz Atanáz megyés püspöknél kezdeményezték a körülbelül 50 férőhelyes templom megépítését, aki jóváhagyta ezt. Az ikonosztáziont Janka Gábor atya, kazincbarcikai parókus festette meg. Az oltárt a nyíregyházi szemináriumból hoztuk el, ahol éppen új oltárt építettek a kispapok kápolnájába. A harangot adományként Tiszaeszláron készítettük el, a csillárunkat pedig Görögországból az ­Athosz-hegyi szerzetesektől kaptuk – sorolta a parókus.

Az ongai vallási közösség összefogásával valósult meg a templomépítés.

– Az Ongai Görögkatolikus Templomért Alapítványt 2013-ban a férjemmel hoztuk létre, amely téglajegyeket árusított Onga lakosságának, és végigvitte az egész kezdeményezést – ismertette Farkas Lászlóné, a település nyugalmazott jegyzője. – Helyi vállalkozókat is megkerestünk, akik szívesen adományoztak. Két évvel ezelőtt letettük a templom alapkövét. Tavaly augusztustól pedig elkezdődhetett az építkezés, amit csodaként élünk meg a helyi görögkatolikus közösséggel.

– Az egyházközség templomépítő bizottságával felügyeltük az építkezést – fűzte hozzá Juhász József, a bizottság tagja. – A tervező, Németh Sándor, aki időközben balesetben elhunyt, részletesen utánanézett a görögkatolikus liturgiai szabályoknak, amelyek előírják az ablakok elhelyezkedését, a méreteket, az anyagok és színek használatát, illetve a világítást. Mindezzel együtt törekedett rá, hogy a formavilággal modern igényeket is kielégítsen. Mivel Szent László lovagkirályunk nagy templomépítő volt, az ő közbenjárását kértük, és június 29-ei emléknapjához kötődött a templomszentelés.

(A borítóképen: A templomot és a harangot is felszentelték)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában