Növénytermesztés

2021.07.21. 12:00

Nem túl igényes, de annál pompásabb a nyáriorgona

A növény megfelelő körülmények között, rövid idő alatt egyik legszebb éke lehet a kertnek.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A nyáriorgona, más néven pillangócserje sokak által kedvel dísznövény, hiszen egyszerű, mutatós és a pillangók számára is vonzó. Bár távoli rokoni szálak kötik a sokak által ismert orgonához, viszont akad közöttük némi hasonlóság. Nyártól őszig folyamatosan virágzik, gyorsan nő, a 2-4 méteres magasságot is elérheti. Gondozása nem igényel különösebb odafigyelést, lényeg, hogy napos, meleg helyre kerüljön a kertben. A nyáriorgona több színben is megtalálható.

Megfelelő dugvány

Megyeri Szabolcs kertészmérnök szakmai véleménye alapján félfás dugványozással már egy nyáriorgona is képes 2-3 év múlva virágzó cserjesorrá fejlődni. Ennek eléréséhez fontos, hogy megfelelő dugványokat szedjünk le a növényről. Olyan hajtásra van szükség, aminek egy része már elfásodott, de a vége még nem. Ilyeneket nyár végétől ősz közepéig gyűjthetünk be a növényről. Fontos, hogy a dugvány ne legyen beteg, a célra csak az egészséges hajtások felelnek meg.

„A hajtásokat 10-15 centiméteresre vágjuk vissza, távolítsuk el a levelek nagy részét, körülbelül 4 darabot hagyjunk rajta. A dugványokat ezek után ültethetjük szaporítóládába vagy közvetlenül a szabad földbe. Ha a véglegesnek szánt helyére tesszük, jó minőségű talajt válasszunk alapul, és rendszeresen, kellő figyelmet fordítsunk az öntözésre. Ha a növény sikeresen gyökeret vet a talajban, szinte garantált a szép sövény. Ha nyáron szeretnénk ültetni virágzó cserjét a kertünkbe, az illatos nyáriorgona remek választás. Szinte bármilyen talajban jól érzi magát, vannak területek, ahol egyenesen gyomnövénynek számít, annyira jól alkalmazkodik az adott körülményekhez” – írta a kertészmérnök blogbejegyzésében.

Bírja a telet

Ha kerítés mellé sövényt telepítenénk a növényből, ássunk neki egy hosszabb árkot, béleljük ki szarvasmarhatrágyával, 60-70 centiméter távolságba helyezzük el egymás mellé a csemetéket. A plusztápanyag hatására hamarabb gyökeret ver, így tavasz utáni ültetés esetében már abban az évben is élvezhető a virágzása.

A növény legtöbb fajtája jól bírja a telet, de a hajtások visszafagyhatnak, ebben az esetben következő tavasszal tőről újra kihajtanak. Színes, fürtszerű virágai vonzzák a pillangókat, a rovarokat, a méheket. Bár előbbiek ártalmatlanok, utóbbiakkal kicsit óvatosabbnak kell lenni. A méh csak akkor csíp, ha veszélyben érzi magát – olvasható a bejegyzés folytatásában.

Tavaszi visszavágás

A helyes metszés nagyon fontos, vigyázni kell, hogy a leendő virágait nehogy eltávolítsuk egy rossz mozdulattal. Tavasszal, a fagyveszély elmúltával érdemes elkezdeni a visszavágást.

A fagyott, beteg hajtások eltávolításával a növénynek lesz ideje új hajtásokat hozni, melyeken a virág is meg tud jelenni. A rendszeres metszés nem hanyagolható el, ennek hiányában a bokor idő előtt elöregedhet – emelte ki a kertészmérnök.

(A borítóképen: Igazi dísze lehet a kertnek)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában