Műanyagmentes július

2021.07.15. 13:00

Miskolci fejlesztésű app a játékos környezetvédelemért

A United Call Centers által fejlesztett REbot egy interaktív mobilapplikáció, amely játékos formában szeretné felhívni a figyelmet a fenntarthatóságra, az aktív környezetvédelem szükségességére, és segíteni abban, hogy az apró lépéseket könnyedén beépíthessük a mindennapokba.

Bukovenszki-Nagy Eszter

Noha az inspirációt részben a Plastic Free July (műanyagmentes július) mozgalom adta, a projekt hosszútávú. A chatbot által vezérelt fenntarthatósági program korábban nagy sikert aratott vállalati kihívásként a miskolci központú cégnél. Ez adta az ötletet, hogy idén mindenki számára elérhetővé tegyék, és a REbot által játékos formában, minél szélesebb körben hívhassák fel a figyelmet a fenntarthatóságra és az tevékeny környezetvédelemre.

Izzadságszag nélkül

Gyakran éri az a „vád” a környezettudatós életmódot, hogy kényelmetlen, küszködős. A rohanó világban nincs időnk, kapacitásunk, türelmünk és kedvünk odafigyelni és változtatni a szokásainkon. Mindent igyekszünk a lehető legkényelmesebbé tenni, automatizáljuk a környezetünket, hogy nekünk ne kelljen semmit tennünk, csak élvezni a végeredményt. Önvezető autókat fejlesztünk, okoslakásokban élünk, melyekben a villanyt sem kell kézzel lekapcsolnunk, az okostelefonunkon fitnesz alkalmazást használunk, ami megmondja, mit és mennyit együnk, igyunk, aludjunk, edzünk. Napestig lehetne sorolni.

Pedig egészen minimális energia-ráfordítással is könnyedén változtathatunk bizonyos szokásainkon, amelyekkel sokat tehetnénk bolygónk megóvásáért. Csak a leggyakrabban emlegetett példák: nejlonzacskó helyett használhatunk vászonzsákot, palackos víz helyett ihatunk csapvizet vagy szűrt vizet, egzotikus ételek helyett fogyaszthatunk hazai, szezonális élelmiszert és szelektíven gyűjthetjük a hulladékot.

Ebben segít a REbot is. Jelenleg nemzetközi szinten három nyelven, angolul, németül és magyarul használható a gemifikációs szoftver, amely idén július 1-től telepítés nélkül elérhető szerte a világon bárki számára, aki rendelkezik Facebook-profillal.

Hogyan működik a REbot?

A kihívás résztvevői olyan, akár másodpercek alatt teljesíthető napi kihívások közül választhatnak, mint a környezettudatos vásárlás, a műanyag zacskók mellőzése, de ajánlhatnak hulladékmentes üzleteket is. Akik komolyabb feladatokra vágynak, azok

belevághatnak az önkéntes hulladékgyűjtésbe, de illegális szemétlerakók koordinátáit is megadhatják a REbot hulladéklokátorban.

A feladatok teljesítését képekkel tudjuk igazolni, majd nehézségi szintnek megfelelően pontozza az app, az eredményeket pedig rendszeresen követhetjük. Az elsők között az első az lesz, aki az adott hónapban a legkevesebb hulladékot termeli, és a legtöbbet gyűjti.

Természetesen a REbot minden résztvevője nyer, hiszen az, hogy teszünk a környezetünkért, és jó példát mutatunk, már önmagában egy-egy kis győzelem. A legnagyobb eredmény és nyeremény azonban a tisztább környezet, és a tudat, hogy ma is tettünk a gyermekeinktől kölcsönkapott bolygóért. Nem csak júliusban.

 

A WWF is elérhetővé tett egy környezettudatos életmódot segítő applikációt nemrégiben. A Léptem célja azonban az, hogy a jelenlegi szokásaink felmérése után egyénre szabott javaslatokat tesz az ökológiai lábnyom csökkentése érdekében.

https://boon.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/uttoro-magyar-app-segit-az-okologiai-labnyom-csokkenteseben-5581223/

https://boon.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/kuzdelem-az-elelmiszerpazarlas-ellen-vedd-fel-te-is-a-kesztyut-4617778/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában