Sok aranyérme van

2021.07.23. 07:00

Minden matekversenyt megnyert

Máté ötödik osztályban kezdett komolyan foglalkozni a matematikával, ma már sok-sok aranyérme van.

Hegyi Erika

Fotó: Olvasónktól

Madarász Péter, a Miskolci Herman Ottó Gimnázium igazgatója büszkén mesélte lapunknak, hogy van egy diákjuk, aki minden matematikaversenyt megnyert, amelyiken csak elindult. Ez a tehetséges diák pedig nem más, mint Iván Máté Domonkos, a gimnázium 8. osztályos tanulója.

Bár Máté most épp a családjával nyaral, de azért telefonon tudtunk vele beszélgetni. Kiderült, tanárai és a Herman igazgatója méltán büszke rá, hiszen négy országos versenyt nyert meg az elmúlt tanévben, egy nemzetközi csapatversenyen pedig társaival második helyezést szereztek.

Négy arany

– A Kenguru Matematikaverseny tavalyi fordulóját a járvány miatt az idén rendezték meg, itt első helyezést értem el. A Kalmár László Matematikaversenyen és a Zrínyi Ilona Matematikaversenyen szintén, a Bolyai Csapatverseny országos döntőjét pedig közösen nyertük meg – sorolta Máté.

Elmesélte, hogy amint iskolás lett, rögtön megszerette a matematikát. Még csak második osztályos volt, amikor elindult az első megméretéseken. Már alsóban is voltak szép sikerei megyei és országos próbatételeken. Ötödik osztályban került a Herman nyolcosztályos képzésére. Már a felvételin is remekelt, a matekfeladatsorban egyetlen pontot vesztett, a magyarban négyet. Így a legjobb írásbeli eredménnyel jutott be a gimnáziumba.

– Tulajdonképpen ötödik osztálytól kezdtem el komolyabban foglalkozni a matematikával. Matekszakkörre jártam hetente egy-két alkalommal, de a komolyabb versenyek előtt három-négy szakkörünk is volt. Igazából a sok gyakorlás juttatott el idáig – fogalmazott Máté.

Neki sikerült

Elárulta, a Kalmár László Matematikaversenyen elért első helyezésére a legbüszkébb. Mégpedig azért, mert a többi feleletválasztós, több lehetőségből kell megjelölni a helyeset. A Kalmár-verseny azonban kifejtős, itt le kell vezetni a helyes eredményhez vezető megoldást.

– Eddig az ilyen típusú versenyen még nem sikerült jó eredményt elérnem, de most végre ez is megvan, aminek nagyon örülök. Az osztályfőnökömtől hallottam, hogy az iskolából eddig ez még senkinek sem sikerült. A nemzetközi versenyen elért eredményünkre is büszke vagyok. Miután megnyertük a Bolyai Csapatverseny országos ­döntőjét, kipróbáltuk magunkat a nemzetközi fordulóban is. Néhány szomszédos ország csapatai között lettünk a másodikok – idézte fel Máté.

A felkészülésről elmesélte, hogy az osztályfőnöke, Pilzné Nagylaki Tünde egyben a matematikatanára is. A heti két matekszakkör közül az egyiken csak 5-6 diák vesz részt, azok, akik rendszeresen járnak versenyekre. A másikon szinte az egész osztály. Itt is versenyfeladatokkal foglalkoznak. Az előző évek feladatsorait oldják meg, mindig olyan típusút, amelyik próbatételre éppen készülnek. Végül ellenőrzik, és a tanárnő elmagyarázza a nehezebb feladatok megoldását, de tippeket is ad, hogyan lehet időt nyerni, hiszen a megméretéseken az idő is számít. Máté otthon már nem sok időt tölt a matematikával, csak akkor, ha épp egy komoly verseny előtt áll. Ilyenkor felmentést kap a tanórákról, és az interneten található feladatsorokon gyakorol. Kedvence a valószínűségszámítás, valamint azok a példák, amelyekben sokat kell számolni. A geometriát, a szerkesztést azonban nem kedveli túlságosan, de természetesen ebben a témakörben is otthon van.

Mérnöki pályára készül

A felkészülésben segítenek azok a könyvek is, amelyeket Máté az előző versenyeken nyert, hiszen ezekben rengeteg versenyfeladat található. A tehetséges diák azonban nemcsak matematikából remekel, hanem minden más tantárgyból is, hiszen eddig még mindig kitűnő volt.

Bár még messze van a pályaválasztás, de már most tudja, hogy felnőttkorában matematikával szeretne foglalkozni, és valamilyen mérnöki pályát választ majd magának.

Kilencedik osztálytól matematikaorientációra fog járni, ami azt jelenti, hogy magasabb óraszámban tanulja a tárgyat.

Most azonban még a vakáció napjait tölti. Már volt kosártáborban, mert kosarazni is nagyon szeret, de még vár rá a matektábor, amit a kiváló versenyeredményeiért nyert. A családdal is nyaralnak, utazgatnak.

(A borítóképenIván Máté okleveleivel és érmeivel)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában