Támogatásból és önerőből

2021.07.30. 19:30

Megszépült a templomuk

A pandémia időszaka felújítást is hozott, de nyomot is hagyott a templomi közösség életében.

Tóth Balázs

Fotó: Tóth Balázs

Támogatásból és önerőből újították fel belülről a református templomot Cserépfaluban. A gyülekezet július második hétvégéjén adott hálát a munkáért. Két éve a templomtorony újult meg, akkor jelentették be, hogy a Tiszáninneni Református Egyházkerület támogatni tudja a belső felújítást is.

Gavrucza Nagy Emese református lelkész lapunknak elmondta, az egyházkerület nyert pénzt a sárospataki kollégium és templomok felújítására. A cserépfalui gyülekezet a templombelsőt szerette volna rendbe tenni. A falak ugyanis vizesedtek, dohosak voltak, be is piszkolódtak.

– A padokat újrafestettük és megrövidítettük, hogy körbejárhatóak legyenek, és szellőzzön a fal. Kavicságy készült körben, hogy a nedvesség kipárologjon a falból. A padló új bogácsi kő burkolatot kapott, az egész belső teret kifestettük. A gyülekezet a régi, csillagos mennyezetet kívánta vissza, kompromisszumként újra megjelentek a motívumok, de újragondolva. Felújítottuk az orgona fölött futó frízt, a karzat alatt raktárat alakítottunk ki, s fölújítottuk az orgonát is – sorolta Gavrucza Nagy Emese. Hozzátette, volt, akit rosszul érintett, hogy nincs már meg a megszokott helye, ahol korábban ült, ezért is kapnak a gyülekezeti tagok egy-egy kis darabot a padokból.

Folytatni szeretnék

A beruházás a negyvenmillió forintos pályázati támogatásból, illetve közel négymillió forint önerőből valósult meg. A felújítás a pandémia idején zajlott tavaly, amikor a templom egyébként is zárva volt, csupán a kezdetén tartottak még istentiszteletet, a leválasztott gyülekezeti teremben.

– Akik eljönnek a templomba, azoknak tetszik, elégedettek. Szeretnénk folytatni a munkát, a templom külsejét is felújítani, van egy kis támogatásunk hozzá. A fal vizesedésének problémáját belül megoldottuk, de ahhoz, hogy ne folytatódjon, kívül is rendbe kell tennünk. A gyülekezet építésére helyezzük a hangsúlyt, hogy legyen kinek felújítani – mondta a lelkipásztor.

Hozzátette, a mostani generációt nehéz bevonzani, nagy a konkurencia az egyház számára, főleg azok maradnak, akik mögött ott áll a családjuk. A pandémia múltával szeretnék összefogni a híveket, többségük visszajött az istentiszteletekre, de voltak lemorzsolódók. Szeretnék újraépíteni a kapcsolatokat, a családi nap is ezt szolgálta, sokakat szólítottak meg. Érezniük kell az embereknek, hogy él a közösség, és helyük van benne.

(A borítóképen: Gavrucza Nagy Emese mutatja a megújult templombelsőt)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában