erdei vándortáborok

2021.07.04. 11:30

Megismerik a természeti és kulturális kincseket

Az Északerdőnél is elkezdődtek az erdei vándortáborok.

Június 16-án az Erdei Vándortábor Program immár ötödik szezonja indult az Országos Erdészeti Egyesület szervezésében. A részt vevő diákok az erdők természeti és kulturális kincseinek megismerése mellett a környezettudatos életmódra is ösztönzést kapnak. A program az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ támogatásával valósul meg.

Az Erdei Vándortábor Program egyhetes turnusaiban részt vevő, összesen 6500 felső tagozatos és középiskolás diák idén már 11 útvonalon ismerheti meg a Bakony, a Börzsöny, a Mátra, a Mecsek, a Pilis, a Vasi-Hegyhát, a Zemplén, a Zselic és a Vértes, valamint – egy régi igénynek eleget téve, idén először – a Bükk természeti, illetve kulturális értékeit. Az idén megnyílt tizenegyedik útvonal különlegesség, mert az Országos Erdészeti Egyesület a Magyar Kajak-Kenu Szövetséggel összefogásban egy kombinált erdei és vízi útvonalat hozott létre. Az első három napban a dél-zalai erdőket, majd vízre szállva a Mura magyarországi szakaszát ismerhetik meg a fiatalok.

Gyönyörű tájakon

A csoportok az Északerdő Zrt. által megszervezett zempléni útvonalon is elindultak egyhetes túrájukon, ahol a lehetséges napi útvonalakat követve számos szikláról csodálhatják meg a különböző égtájak felől eléjük terülő kilátást, meglátogathatják az egykor a Rákócziak által lakott regéci várat, a kitartóbbak pedig ellátogathatnak a mesébe illő Megyer-hegyi tengerszemhez is. A vándortáborozók megismerhetik a korabeli molnárok feladatait és az utánkeresők munkáját a vadászkutyás bemutatón. Ezúttal is népszerű program az utazás a Pálházi Állami Erdei Vasúton.

Az erdei vándortáborok táborhelyeit az Agrárminisztérium által irányított állami erdőgazdaságok biztosítják, erdei iskoláikat és turisztikai infrastruktúrájukat bocsátják rendelkezésre. Az állami erdőgazdaságok a gyalogos vándortáborokat vezető pedagógusok képzésében szintén részt vesznek, erdei iskoláikban alkalmazott oktatási anyagok és módszerek átadásával.

A Vándortábor Program új eleme és egyben idei nyitóeseménye a június 14–20. között lezajlott Vándor Viadal, amelyet a táborok egyik helyszínén, a Zemplénben rendeztek meg. A verseny célja hazánk tájegységei természeti és kulturális értékeinek megismerése, az aktív kikapcsolódás népszerűsítése volt. Összesen húsz, egyenként négyfős középiskolai csapat mérte össze tudását, kitartását az egyes feladatokban. A számos nagy értékű ­nyeremény mellett a győztes csapat jutalma jövőre egy egyhetes, ingyenes vándortáborozás az általa kiválasztott helyszínen.

A vándortáborokat – nem csak azért, mert a résztvevők szinte végig a szabadban tartózkodnak – az év legzöldebb hetének is nevezik, mivel a szervezők az előkészületek alatt, illetve a lebonyolítás során is nagy hangsúlyt helyeznek a környezettudatos szemléletformálásra, amelynek része például a túlfogyasztás és a pazarlás elkerülése, illetve az ökológiai lábnyom csökkentése gyakorlati fogásainak megismerése.

Az egyhetes turnusok lebonyolítása során az Északerdő Zrt. idén is nagy hangsúlyt fektet a környezettudatosságra, ezért az étkezésekhez elmosható tányérokat és evőeszközöket használnak. Igyekeznek odafigyelni arra, hogy csak a szükséges mennyiségű hulladék keletkezzen a táborozás során, amelynek gyűjtéséhez minden táborhelyen szelektív gyűjtőszigeteket helyeztek el.

A megszerzett élmények megosztására is van lehetőség: a korábbi évekhez hasonlóan vers-, novella-, fotó- és idén először, újdonságként rajzpályázatra küldhetik be alkotásaikat a vándortáborozók.

(A borítóképen: A vándortáborokat az év legzöldebb hetének is nevezik)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában