Segítség

2021.07.29. 16:00

„Mamahotelból” a fecskelakásba Encsen

Olcsó önkormányzati otthonokkal segíti Encs a fiatal párokat. Nagy az érdeklődés.

Hegyi Erika

Fotó: Polgármesteri Hivatal

Kiírta a pályázatot az úgynevezett fecskelakásokra az encsi önkormányzat. Első körben két, teljesen felújított lakásra lehet pályázni. Az egyik 55, a másik 58 négyzetméteres. A város vezetése a lakásokkal azokat a fiatalokat szeretné segíteni, akik itt vagy a környéken dolgoznak.

Mikola Gergely, a település polgármestere elöljáróban lapunknak elmondta: kampányígérete volt, hogy megpróbálja a fiatalokat Encsen tartani. Ennek pedig egyik lehetősége, hogy megfelelő lakhatási körülményeket biztosít nekik az önkormányzat, megfizethető áron.

Többet szeretnének

– Ezzel tulajdonképpen új lakásbérleti formát hoztunk létre. Már vannak szolgálati, piaci alapú és szociális lakásaink, most pedig fecskelakásokat alakítottunk ki a földhivatal volt épületében. Nem más lakásaink terhére, ezek teljesen új lehetőségek. A lakásokat, a felújítást nem pályázati forrásból, hanem a saját költségvetésünk terhére finanszíroztuk. Nem állunk meg itt, a következő időszakban további fecskelakásokat hozunk létre, terv szerint összesen ötöt, ami jelentősen hozzájárul az eddigi pár tucatnyi lakásállományunkhoz, amely 2007 óta nem bővült. Az önkormányzatnak vannak más ingatlanjai, csak nem mindegyiket használjuk jól – fogalmazott a polgármester.

Megemlítette az Encsi TV szerkesztőségének egykori épületét, ami csekély kihasználtsággal üzemel, de a földhivatal volt épületében is ki lehet alakítani még egy lakást.

Legfeljebb 5 év

– Az a célunk, hogy olyan fiatal pároknak segítsünk, akik még „mamahotelben” laknak, tehát a szüleiknél. A fecskelakásban elkezdhetik saját, közös életüket. Három évig maradhatnak az ingatlanban, indokolt esetben ezt meghosszabbíthatják egy plusz egy évig. Szeretnénk, ha lenne lakástakarékjuk, ezzel ösztönözve őket arra, hogy amíg az önkormányzati lakásban laknak, tegyenek félre a saját otthonukra. Ha ez sikerül, 3–5 év múlva már új párok költözhetnek a fecskelakásokba – sorolta Mikola Gergely.

Azt is megtudtuk tőle, hogy az ingatlanokat körülbelül bruttó 110 ezer forint négyzetméteres áron tudták felújítani. A mostani lakások rendbetétele egyenként 6 millió forintba került. A bérleti díj kedvezőbb, mint az önkormányzat piaci alapú lakásai, és sokkal olcsóbb, mint az encsi lakáspiaci árak. Az M30-as autópálya építése miatt ugyanis annyira felszöktek az albérleti díjak, hogy azt a fiatalok nemigen tudnák megfizetni.

– A városban egy 50–60 négyzetméteres lakás bérleti díja lassan 80–100 ezer forint, plusz a rezsi. Az út építésén dolgozók kivették az üres ingatlanokat, a kínálat azonban nem túl bőséges, ez okozta az árak emelkedését. Abban reménykedünk, hogy az autópálya átadása után visszaáll az eredeti állapot, hiszen akkor sok ingatlan szabadul majd föl, és ezeket a helyi bérlők is ki tudják majd venni. Azt azonban nem hiszem, hogy 50–60 ezer forint alá csökken a jövőben a bérleti díj. Ezzel szemben a fecske­lakások díja mindössze 23–24 ezer forint lesz, és ez csak a minimálbér emelkedésének függvényében nő. Tehát mindenképpen olcsóbb, mint a piaci alapú lakások jelentős része. Így segítjük a fiatalok életkezdését – jegyezte meg a polgármester.

Elmondta azt is, hogy a két lakásra már több mint 10 érdeklődő van. Ezért is szeretnének még több fecskelakást kialakítani. A meghirdetett két ingatlan a fiatalok minden igényének megfelel majd, hiszen minden új bennük, a fűtési rendszer, a mosdó, a konyha, és az épület szigetelést is kapott. Leromlott állapotú ingatlanok voltak, melyeket korábban irodának használtak.

Miskolcról is

Mikola Gergely a munkalehetőségről szólva elmondta, Encs szolgáltatás-központú város. Az emberek üzletekben, más szolgáltató jellegű vállalkozásoknál és az önkormányzatnál dolgoznak. Keresik az építőiparban jártas embereket is. Jelenleg a település még nem érzi az autópálya hatását abból a szempontból, hogy újabb cég szeretne betelepülni. A fecskelakások inkább azoknak segítenek, akik jelenleg is a városban dolgoznak. Arra szeretnék őket ösztönözni, hogy ne költözzenek el Miskolcra vagy az Encs környéki településekre, hanem maradjanak a városban, itt tervezzék a közös jövőjüket.

A polgármester hangsúlyozta, a fiatalok a város fejlődését biztosítják. Ha elköltöznek, annak társadalmi és gazdasági hanyatlás lesz a következménye.

– Hosszú távú célunk, hogy Miskolcról és környékéről is települjenek ide fiatalok, hiszen az autópálya átadása után a megyeszékhely agglomerációja lehetünk. A mostani 40 perces út Miskolctól 15–20 percre csökkenhet. Próbálunk olyan szolgáltatásokat, kulturális lehetőségeket nyújtani, amikért érdemes legyen ideköltözni, és gondolkodunk telekvásárlási támogatáson is. Ez azonban még a jövő zenéje – fogalmazott a polgármester.

(A borítóképen: Az első lakókra várva)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában