Egészség

2021.07.21. 07:00

Klímázzunk, de kérdés, hogyan

Vigyázni kell az éjszakai klímázással: a túl alacsony hőmérséklet a melegnél is rosszabb hatású.

Balogh Csilla

Fotó: Shutterstock

A huzamosan tartó kánikula miatt éjszaka is meleg van, ami sokakat megvisel, különösen a szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedőket és az időseket. A hőségben romlik az alvás minősége is. A Science Advances akadémiai folyóiratban közzétett tanulmány 765 ezer válaszadó adatai alapján azt állapította meg, hogy a legtöbb ember rosszul alszik a forróbb nyári hónapokban, amikor nehezebb megfelelő hőmérsékletet fenntartani a szobákban. A túl kevés pihenés növeli a krónikus betegségekre való hajlandóságot, és zavarokat okoz az ember kognitív rendszereinek, így az észlelés és cselekvés, a nyelv és a gondolkodás működésében.

A hőmérséklet

Érdemes tehát mindent megtenni a megfelelő minőségű alvásért, a testhőmérséklet és a környező hőszint is jelentősen befolyásolja a pihenést.

A klíma hőmérsékletét legfeljebb 5-7 fokkal a kinti hőmérséklet alá állítsuk – Váradi György

A szoba kívánatos hőmérsékletének beállításához ma már egyre többen használnak légkondicionáló berendezést. – A szakértők általában 18-19 °C-os szobahőmérsékletet ajánlanak az optimális éjszakai alváshoz. Ennek oka az élőlények úgynevezett, nagyjából 24 órás cirkadián ritmusa, amely befolyásolja a viselkedési és a fiziológiai folyamatokat, így a hőháztartásunkat is – magyarázza Váradi György lakossági klímaszakértő. – Testünk hőmérséklete már lefekvés előtt csökkenni kezd, és folyamatosan hűl, körülbelül hajnali 5 óráig. Az alacsonyabb testhőmérséklet miatt érzékenyebbek leszünk a melegre, ezért van annyi álmatlan éjszakája nyáron az embereknek – teszi hozzá a Columbus Klíma csoport vezetője. – A túlságosan hideg hőmérséklet erősebben befolyásolja az alvásminőséget, mint a meleg, ezért érdemes néhány szabályt betartani – javasolja Váradi György.

Szabályok klímázás esetén

A szakember szerint a klíma hőmérsékletét legfeljebb 5-7 fokkal a kinti hőmérséklet alá állítsuk, és soha ne irányítsuk a kifújt levegőt közvetlenül magunkra. Fontos az is, hogy évente legalább egyszer tisztítsuk vagy tisztíttassuk meg a gép szűrőjét! Abban az esetben, ha reggel kiszáradt torokkal vagy bedugult füllel ébredünk, akkor csökkentsük a légbefúvás erősségét, esetleg állítsuk feljebb a hőmérsékletet – tanácsolja a lakossági klímaszakértő.

(A borítóképen: Nem mindegy, hány fok van a hálószobában éjszaka)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában