Kisállat

2021.07.01. 13:00

Kíméljük a nyári hőségtől kedvenc öreg állatainkat!

Idős, beteg vagy kölyök kedvenceink fokozottabb törődést igényelnek a hőségben.

Detzky Anna

Fotó: Shutterstock

Abban is hasonlítanak ránk háziállataink, hogy egyedi jellemzőik vannak, és eltérő szükségleteik lehetnek. Teljesen másfajta törődést igényel egy kölyök, mint egy idős vagy egy krónikus betegséggel küzdő kutya. Ugyanúgy igaz ez a rövid, a drót- és a hosszú szőrű ebekre is. Állatorvos szakértőnk azokra a gazdikra is gondolt nyári tanácsaival, akik speciális tulajdonságokkal rendelkező kedvencet tartanak.

Fontos a szűrés

– Minden idős és nagyon fiatal állat fokozottan veszélyeztetett a kánikulában – mondta dr. Puskás Gábor kisállatgyógyász, szakállatorvos. – A krónikus betegségek szintén komoly kockázati tényezőt jelentenek. Konkrétan említhetjük ezek között az asztmát, az elhízásos cukorbetegséget, a légcsőszűkületet, a szívbetegséget, a szívférgességet és a tüdőfibrózist. A felsorolt betegségeknek egy része olyan probléma, ami az orvostudomány fejlődésével jelent meg háziállataink életében, azáltal, hogy a lakásban tartott négylábúakat hatékony szereinkkel tovább életben tudjuk tartani.

A kutyáknak és a macskáknak kevésbé jó a hőleadó képessége, mint az embernek, mert nem képesek izzadni, csak lihegni.

– A krónikus beteg állatok hőleadása még az egészséges társaikénál is rosszabb. Ők akár már 18-20 fok esetén is be tudnak fulladni, úgyhogy a gazdiknak nyáron extrém körültekintéssel kell lenniük feléjük. Az ilyen négylábúaknál nem hanyagolhatók el az éves ellenőrző-vizsgálatok, illetve az előírt kontrollok sem. Hét­éves kor felett pedig geriátriai állapotfelmérést szoktunk javasolni, amely vérvizsgálatokkal egészül ki. Ha az étrendjét is a korához igazítjuk a kedvencnek, akkor még sokáig jó kondiban maradhat – emelte ki az állatorvos.

Biztosítás köthető rájuk

A nagy bundával rendelkező ebek számára nem mindig elegendő a légkondicionálás, különösen, ha autóba ültetjük őket.

– A kutyával, cicával közös autós utazást jól meg kell fontolni, hiszen legtöbbször éppen a gépjárműben kapnak hősokkot az állatok. Az állatfodrász által végzett és vele megkonzultált szőrzetrövidítés mellett jó ötlet lehet a hosszú útra beszerezni nekik egy úgynevezett hűtött fekhelyet, ami ezen a néven kapható szállítható eszköz. Bár a hosszabb utazás megterhelő lehet az állat számára, de a kutyás strandokat érdemes igénybe venni, ahol nem csak mi pancsolhatunk és hűthetjük magunkat, de kedvencünk is. Nagyon hasznosnak tartom ilyen esetekre az egészségügyi kisállat-biztosításokat is, amelyek a szükséges gyógyszerezés vagy műtéti eljárás költségeit térítik meg baleseteknél, vészhelyzetnél – javasolta a szakember.

Az állatorvos válaszol

Az Észak-Magyarország Kis­állat oldalán tanácsokkal segítjük az állattartókat kedvenceik egészségmegőrzése vagy gyógyulása érdekében. Állatorvos szakértőink, dr. Vass Andrea kisállatgyógyász, klinikus szakállatorvos és dr. Puskás Gábor kisállatgyógyász, szakállatorvos válaszolnak hétről hétre olvasóink kérdéseire, amelyeket [email protected] címre várunk. Az akut problémákkal viszont továbbra is kérjük, hogy személyesen keressék fel állatorvosukat!

(A borítóképen: Az idős kutyáknak is jólesik a fürdőzés a nyári melegben)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában