Koncert és díjátadó

2021.07.16. 18:00

Késve, de megünnepelte a jubileumot a mezőkövesdi kórus

Tavaly volt huszonöt éves a mezőkövesdi kórus, de csak most adhatott hangversenyt.

Tóth Balázs

Fotó: Tóth Balázs

Tavaly a járvány megakadályozta, így idén, amint lehetőség nyílt rá, bepótolta jubileumi koncertjét a mezőkövesdi Szent László Kórus. A tavaly fennállásának huszonötödik évfordulóját ünneplő énekkar fellépése a Szent László-templom 250 éves rendezvénysorozatának része lett volna, de sem akkor, sem karácsonykor nem volt lehetőség a hangverseny megtartására, így idén július tizedikén tartották meg az eseményt.

Átadták a díjat

Előbb dr. Medvegy János plébános köszöntötte az énekkart, és tolmácsolta dr. Ternyák Csaba egri érsek üdvözletét, valamint átadta az énekkar vezetőjének, Mozerné Horga Stefániának az Egri Főegyházmegye „Pro Magnanimitate Tua” (Nagylelkűségedért) díját, amellyel köszönetét fejezte ki a 25 éves kórus alapítóinak, vezetőinek, tagjainak munkájáért, az egyházzene kiemelkedő műveléséért, szolgálatáért.

Megélik a közösségi érzést

Ezután dr. Fekete Zoltán, Mezőkövesd polgármestere elevenítette föl a kórus történelmét, elismeréseit. Hozzátette, a kórus gyönyörűen imádkozik, az elidegenedés korában egyre kevesebb része van az embereknek abban, amit korábban éreztek azok, akik közösen énekeltek. Mint mondta, kutatások szerint azok, akik kórusban énekelnek, jobban megélik a közösségi érzést. A művészetek közül a zene hat leginkább az emberek érzelmi, egészségi állapotára, életminőségére. Kívánta, a tagok még évtizedekig énekeljenek együtt maguk és a város örömére, vigyék hírét Mezőkövesdnek, a matyó kultúrának.

Tállai András országgyűlési képviselő szerint a kórus a város egyik büszkesége lett, emeli a zenei kultúra színvonalát. Az elmúlt negyedszázadban teljesítették küldetésüket, a liturgikus szolgálatot, de ápolják az énekkari hagyományokat, egyházi és világi zenével is szórakoztatnak. Igényes, gazdag zenei élményt nyújtó koncertet adnak. Szakmai munkájuk elhivatottságot, tudást, hozzáértést tükröz. Nem akarták megváltani az egész világot, csak azt a kicsit, ami körülöttük van, s azt színesebbé tették.

Köszönet a támogatóknak

A kórus tagjai is összefoglalták a 26 évet, a liturgikus szolgálatot, a városi rendezvényeken való részvételt, a megmérettetéseket, amelyek külső szakmai kontrollt jelentenek. Megemlítették az Éneklő Magyarország minősítőn elért Gálakórus és Fesztiválkórus minősítéseket, a Mária Rádió arany minősítését, illetve a legjelentősebb díjat, a Mezőkövesd Városért kitüntetést. Köszönetet mondtak a támogatóknak, a város vezetőinek és magánszemélyeknek s mindenkinek, aki jó szóval, imával segítette őket. Az egyházközségnek, a plébánosoknak, akik biztosították a működés feltételeit. Medvegy Jánosnak, aki mindig jó szándékkal, erős lelki töltettel, minden támogatással segítette, megbecsülte az énekkar munkáját. Köszönték az érsek támogatását és elismerését, hogy rangot adott egyházkerületi kórustalálkozójuknak. Köszönték a 26 évet Mozer Jánosnak, Mozerné Horga Stefániának, aki képzi hangjukat, fáradhatatlan lelkesedéssel szakmai csúcsokra terelte az énekkar munkáját. Megköszönték minden tag szerepvállalását. A hangversenyen megemlékeztek a tavasszal fiatalon elhunyt tagjukról, Rédecsi Árpádról is. A műsorban fellépett a tagok gyermekeiből álló énekkar is.

(A borítóképen: Hangversenyt adott a jubiláló kórus Mezőkövesden)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában