alkotások

2021.07.04. 19:30

Képek Indonéziába

Kétlépcsős zsűriztetés után Drozsnyik István két alkotása is látható a délkelet-ázsiai országban.

Hajdu Mariann

Forrás: Olvasónktól

Egyedüli magyarként vesz rész egy nagy nemzetközi grafikai kiállításon Indonéziában Drozsnyik István képzőművész. Kétfordulós zsűrizés után választották be művét, nem is egyet, hanem kettőt a tárlatra, amelyek láthatók lesznek majd ősszel a délkelet-ázsiai országban.

Megijedt, hogy lemarad

– Sokféle nemzetközi képzőművészeti kiállítást rendeznek világszerte, ezek nagy része a grafikára orientált – meséli a művész az Északnak. – Az indonéz a méretet is meghatározta versenykiírásában, 15 centisnél nem lehetett nagyobb a nyomat. Tematikus kiállításról volt szó, pandémia témában várták a műveket.

Drozsnyik István nem tudja, pontosan mennyien küldhették be grafikáikat, de bizonyára nagyon sokan a világ minden tájáról. Már annak is nagyon örült, hogy az első forduló után versenyben maradt. A nagyobb nemzetközi seregszemlékre jellemző a többlépcsős zsűriztetés. Ilyenkor a zsűri tagjait is nemzetközileg elismert szaktekintélyekből kérik fel.

– Március volt, amikor be kellett nyújtani a második fordulóra a versenyművet, össze is állítottam a levelet, vittem a postára, de nem lehetett feladni a járvány miatt, zárlat volt – mondja. Nagyon megijedt, hogy lemarad a lehetőségről. – Naponta mentem, próbálkoztam, hiába. Végül nagy nehezen sikerült, utána tudtam meg, hogy meghosszabbították a leadási határidőt, nyilván az egész világon leállhatott a szállítási szolgáltatás.

A második forduló után derült ki, hogy az ő grafikái is láthatók lesznek a tárlaton. A kiállítandó művek listáján látszik, 85 alkotás mutatkozhat be a seregszemlén. Nagyon sok köztük az indonéz, a tajvani és mexikói, van, aki három művével is szerepel majd a kiállításon.

– Európából lengyel művészt látok sokat, no de a lengyel grafika hihetetlenül jó – jegyzi meg. Van egy-két német, holland, görög, szerb, magyar pedig ő, Drozsnyik István egyedül. A 33. helyen olvashatjuk nevét a listán.

– Három grafikát küldtem, ebből kettőt is beválasztottak, ez külön öröm – fűzi az elmondottakhoz. Megtudjuk még, bár ilyenkor meghívják a művészeket a kiállításra (ha az útiköltséget neki is kellene fizetnie), de nem vállalkozik a hosszú útra. A kiállítás katalógusa azonban örök emlék marad.

(A borítóképen: Drozsnyik István)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában