Állatvilág

2021.07.20. 18:00

Kennelátalakítás Újhelyen

Anyagi és tárgyi segítséget kapott a zempléni menhely, de legjobban az utánpótlás hiányzik.

Detzky Anna

Forrás: Olvasónk küldte

Kicserélik a legrosszabb állapotban lévő kenneleket, abból a kormányzati támogatásból, amelynek a másik részét állategészségügyre fordíthatják. A bicskei Kutyaovi Állatvédő Egyesület pedig július közepén egy autót ajándékozott a menhelynek. A pozitív fejleményeket szalonnasütéssel ünnepelték meg, az alapítványt támogató önkéntesekkel közösen.

Nagyobb kennelek épültek

– Húsvétkor értesültünk róla, hogy állatvédő szervezetek számára írt ki pályázati lehetőséget a Miniszterelnöki Kabinetiroda. Mi 2 millió forintos támogatást kaptunk. Ezt részben állategészségügyi ellátásra, részben pedig korszerűsítésre és felújítási munkákra lehetett fordítani – tájékoztatott Helmeczi Mária, a Zemplén Gazdátlan Állataiért Alapítvány kapcsolattartója. – Az átalakításokat már megkezdtük, lebontottunk négy olyan kennelt, amit egyáltalán nem lehetett használni, mert korrodálódtak. Ezek helyett készül két nagyobb, ami 300 ezer forintba kerül. Ellenőrizni fogjuk a többi kennelt is, lehet, hogy egy-két rácsozatot még ki kell majd cserélni. 700 ezer forintból pedig oltási, ivartalanítási és csipelési költségeket fedeztünk.

A menhelynek több munkaerőre lenne szüksége, mivel az önkéntesei hét közben dolgoznak.

– Minden évben, májusban szoktunk tartani legalább egy közösségi összejövetelt önkénteseinkkel, de a pandémia miatt ez elmaradt, és most tudtuk pótolni – mondta Szilágyi Lászlóné, a Zemplén Gazdátlan Állataiért Alapítvány alapító tagja. – A hőség ellenére kitalálták, hogy süssünk szalonnát, ami végül remek hangulatban telt. Jelenleg négy önkéntesünk tevékenykedik az alapítvány berkein belül. Hétvégente eljönnek hozzánk sétáltatni, és ha utaznunk kell valahová, akkor megszervezik a fuvart. Amikor ráérnek, a menhelyi munkákba is bekapcsolódnak, például télen a hólapátolásba.

Bár már nyugdíjasként gondoskodnak ketten a temérdek kutyusról, mégsem hagyják cserben az újabb rászorulókat.

– Nemrégen két pici foxterrier-keveréket találtak Tállyán és két felnőtt szuka is érkezett hozzánk. A kölykök túl kicsik az ivartalanításhoz, de a nagyobbakat elvisszük majd a műtétre. A napokban találtunk még kettő felnőttet, és hamarosan újabb helyszínre, a Bereczki híd alá megyünk ki, ahonnan szintén két kutyáról érkezett bejelentés. Éves szinten körülbelül 500 ezer forintot költünk ivartalanításra, azzal együtt, hogy az állatorvostól kedvezményt kapunk. A menhelyünk tágas, korábban 150 kutyánk volt, de mivel a hetvenes éveinkben járunk, ennyit már nem tudunk ellátni. Így is 62 kutyusról gondoskodunk jelenleg. Nagy segítség, hogy Az Én Kutyám nevű szervezet átvesz tőlünk ebeket. Budapestre, ideiglenes gazdikhoz viszi őket gyönyörű környezetbe, akik végleges gazdát is keresnek nekik – tudatta Szilágyi Lászlóné.

(A borítóképen: A kölykök nagy örömet jelentenek a macskacsaládban)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában