Kertművelés

2021.07.04. 08:00

Kell a munkás kéz júliusban

Lehet vetni, folyamatos a betakarítás, nem hagyható el az öntözés és a talajlazítás sem.

Horváth Imre

Fotó: Shutterstock

Igazi kánikulával érkezett meg a július, és a mögöttünk hagyott napok is olyan hőséget hoztak, amely nem volt igazán barátja a kertművelőnek. De az előrejelzés szerint a kánikulának vége, és normál nyári időjárás jön, amire szükség is lesz a kerti munkákhoz.

Öntözni, öntözni

Tennivalóban pedig ebben a hónapban sincs hiány: júliusban is van mire figyelni a kiskertekben, sőt most van csak igazán feladat, hiszen sok növényünk már terem, így el lehet kezdeni a betakarítást és feldolgozást, ugyanakkor itt az ideje a másodvetésnek, és a növényvédelmet is csúcsra kell járatnunk.

Az egyik legfontosabb dolog, amiről beszélni kell a nyár középső hónapjában, függetlenül attól, hogy nagy-e a hőség, vagy sem, az az öntözés. A szakemberek szerint egy kiskert hetente átlag 2,5 centiméter vizet igényel, ami persze jelentősen változhat a napos órák számától, a hőmérséklettől, illetve az ágyás fekvésétől, vagyis hogy mennyi ideig éri a nap. Az öntözésre a legjobb időszak a kora reggel vagy a késő este, esti öntözésnél azonban sokáig nedves marad a növény, ami elősegítheti a gombabetegségek elterjedését.

Őszi betakarításhoz

Mind az őszi, mind a tavaszi ültetésű fokhagyma szinte egyszerre, július első felében érik. Ennek kezdetét a levelek sárgulása jelzi, melyek hamarosan elszáradnak. Ezután következik a szedés, melyet ásóval végezzünk. A felszedett fokhagymát először rendre rakva szárítsuk, utána tisztítsuk meg – a pikkelyszerű borító- és a lombleveleket távolítsuk el. Füzérbe fonva, száraz helyen tároljuk.

Ideje van a másodvetésnek, ha valamelyik ültetésünk nem sikerült jól, illetve vannak olyan növénykultúrák, amelyeket egész évben, akár folyamatosan is lehet ültetni. Ilyen például a bab, a csemegekukorica, a saláta, retek, sárgarépa, cékla, fehérrépa, kelkáposzta, spenót. Az őszi betakarításhoz a júliusi ültetés az ideális.

Segítünk a virágainknak, hogy több virágot tudjanak és gyakrabban hozni, ha lecsípjük, lemetsszük az elhervadt virágfejeket. Júliusban lehet bujtással szaporítani az arra alkalmas növényeinket, mint amilyen a borostyán, kúszórózsa, kecskerágó, vasfű.

Tápanyag és ritkítás

Figyeljünk oda a táp­anyag-utánpótlásra is az öntözés mellett. Sok növényfajta használja fel ilyenkor már a talajban található tápanyagokat, amiket nem árt pótolni. Végül a jobb gyümölcstermés érdekében még nem késő ritkítani, sőt a kajszi- és őszibarack, illetve a nektarin esetén most van itt az ideje. Nehéz ugyan megszabadulni a termés egy részétől, de ha túl sok a gyümölcsünk, akkor nem nő olyan nagyra, az összeérő, összenyomódott gyümölcsök pedig könnyen kapnak fertőzést vagy indulnak rothadásnak.

(A borítóképen: Egy kiskert hetente átlag 2,5 centiméter vizet igényel)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában