Ízvilág

2021.07.25. 13:00

Itt a málna szezonja, kerüljön a tányérra!

Édesség és húsokhoz jól passzoló csípős szósz is készülhet a gyümölcsből.

Szeged, 20200818. Bogyós gyümölcsök- málna, áfonya, szeder, ribizli, berkenye - a Mars téri piacon. Fotó: Frank Yvette (FY), Délmagyarország

Forrás: MW

Fotó: Frank Yvette

A málna aranyáron kapható, így szerencsésnek érezhetjük magunkat, ha megterem a kertünkben. Ne hagyjuk felhasználatlanul miután meguntuk a nyersen való fogyasztását, csinálhatunk belőle ízletes édességeket. Készíthetünk szörpöt, közepes pektintartalma (pektinnek hívjuk a növényi rostot, amely vízzel keveredve gélszerű anyagot képez) miatt sűrűbb dzsemet, lekvár csak hosszabb főzési idővel, más magas pektintartalmú gyümölcs vagy zselésítőanyag hozzáadásával főzhető, illetve kínálhatjuk mártásként vagy húsok mellé.

Csípős málnaszósz húsokhoz

Hússütés után a serpenyőben visszamaradt zsiradékon pároljunk meg 3 gerezd felszeletelt fokhagymát, 1 fej felkarikázott salottahagymát és 1 darab kicsumázva felszeletelt piros csilipaprikát. Öntsük fel 2 deciliter frissen kinyert cukrozatlan málnalével, és forraljuk fel közepes tűzön 10-15 perc alatt. Végül forgassunk bele körülbelül 10 dekagramm gurulós málnát. Jól passzol például rozé kacsamellhez és vadhúsokhoz is.


Málnás pohárkrém

Hozzávalók: 30-40 dekagramm málna, 3-4 evőkanál porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, őrölt fahéj. A krémhez: 25 dekagramm mascarpone, 1 evőkanál porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, 10-15 dekagramm tejföl. Díszítéshez: fél tábla csokoládé.

Elkészítés: tegyük a málnát szűrőbe, mossuk meg, csepegtessük le. Keverjük össze a porcukorral, a vaníliás cukorral, a fahéjjal úgy, hogy ne törjenek össze a málnaszemek. Hagyjuk fél órára pihenni, néha óvatosan keverjük át. A mascarponét keverjük simára a porcukorral, vaníliás cukorral, tejföllel.

A málnát levével együtt osszuk el 4 pohárba, kanalazzuk rá a mascarponét, tegyük hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek. Csak fogyasztás előtt vegyük ki, csokoládéforgácsot használhatunk a díszítéséhez.

(A borítóképen: Sokféle finomság készülhet a málnából)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában