A jó pap is holtig tanul

2021.07.14. 07:00

Ismét a színész volt a legidősebb érettségiző

Szegedi Dezső nem adta fel. Igaz, hamarosan betölti a 69. életévét, de az idén ismét nekiveselkedett a vizsgának.

Hegyi Erika

Tavaly hatalmas szenzációként tálalta a sajtó, hogy az ország legidősebb érettségiző „diákja” Szegedi Dezső, a Miskolci Nemzeti Színház színművésze. Akkor társadalomismeretből tett vizsgát emelt szinten, ami jól sikerült, ötös osztályzatot érdemelt. A színművész azért vágott bele nyugdíjasként a tanulásba, mert egyetemre szeretett volna járni, méghozzá a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Karára, ott is a szociológia és kulturális antropológia szakra. Nem a diplomaszerzés motiválta, hanem az, hogy többet tudjon a minket körülvevő világról, társadalmunkról. Ezután azonban keveset hallottunk a színművészről.

Történelemből

Kiderült, az idén ismét ő volt az ország legidősebb érettségizője, csak ezúttal történelemből mérette meg magát.

– Az történt ugyanis, hogy tavaly hiába sikerült jól a társadalomismeret-érettségim, az összpontszám nem érte el a szükséges 280-at, ami az egyetemi felvételhez kellett volna. Pár ponttal maradtam csak le. De nem szontyolodtam el, hogy nem sikerült, sőt inspirált, és azt mondtam magamnak, gyerünk tovább, hajrá! A kevés pont azt jelenti, hogy még jobban kell teljesíteni. Úgy döntöttem, felkészülök a középszintű történelemérettségi vizsgára. Nagyon élveztem a tanulást. Kiváló felkészítő tanárom volt, a Zrínyi Ilona Gimnázium történelemtanára, Kunos Nóra. A tanárnő a pedagógia tudományának legkiválóbb ismerője, mert úgy beindította az érdeklődésemet, hogy rengeteget olvastam és előadásokat hallgattam. Nem száraz adatokkal tömte tele a fejem, hanem összefüggéseket kerestetett velem. Csodálatos volt minden órája, és csodálatos volt a tanulás is. Meglepetésként ért, hogy így is lehet tanítani – fogalmazott a színművész.

Érdekesebb

Hozzátette: csakúgy, mint tavaly, most is azt hitte, hogy a felkészítő kurzuson kinevetik majd a fiatalok, de egyáltalán nem így történt. Létrehoztak egy közös Facebook-csoportot, és ott közösen tanultak. Amikor pedig kiderült, hogy 100 százalékos írásbelit írt, akkor a fiatalok csodálkoztak a legjobban.

Mert bizony a színművész tökéletesen vizsgázott, így ebben az évben már 380 felvételi ponttal rendelkezik. Ez már minden bizonnyal elegendő lesz az egyetemhez. Szegedi Dezső azt is elmondta, hogy ebben az évben a kulturális antropológia szakot jelölte meg elsőként, másodiknak a szociológiát.

– A fiam, aki szociálpolitika szakon végzett annak idején, beszélt rá a kulturális antropológiára. Azt mondta, hogy az számomra sokkal érdekesebb lenne, mint a szociológia. Rögtön utána is olvastam, előadásokat kerestem az interneten, és rájöttem, hogy ez a tudományág valóban fantasztikus és csodálatos – lelkesedett Szegedi Dezső.

Nyelvvizsga

Az örökifjú színművészben hatalmas a tudásvágy. Elhatározta, hogy áprilisban nyelvvizsgát is tesz, méghozzá lovári nyelvből. Roma származása miatt ismeri a nyelvet, van is egy csoport a közösségi oldalon, ahol lovári nyelven beszélgetnek, de mint mondta, a mostani tudása nem elég a nyelvvizsgához. Hiszen nekik is voltak nyelvújító „Kazinczyjaik”, és a nyelvtant is alaposan át kell néznie.

– Sokan, amikor gyorsan és könnyen akarnak nyelvvizsgát szerezni például a diplomához, a lovári nyelvet választják, mert azt hiszik, hogy azt egyszerű megtanulni. Pedig nem így van, Ennek a nyelvnek is megvan a szépsége és a nehézségei – mondta Szegedi Dezső, aki nagy izgalommal várja az egyetemi ponthúzás napját, ami július 22-én lesz.

A fia egyébként azt mondta neki, „apa, ha te közel 70 évesen kezded el a tanulást, akkor az 100 évig fog téged életben tartani”.

(A borítóképen: Szegedi Dezső kulturális antropológiát szeretne tanulni)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában