ponthatárok

2021.07.24. 09:00

Így fogadták a ponthatárokat a továbbtanulni vágyók

Bogi Portugáliában, Ildikó egy táborban, Laura pedig otthon várta a ponthatárokat.

Hegyi Erika

Budapest, 2021. július 22. Fiatalok a sikeres felvételit ünneplik a Pont Ott Parti - felvételi eredményváró rendezvényen Budapesten, az ELTE Lágymányosi Campusán 2021. július 22-én. MTI/Bruzák Noémi

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

Csütörtök este sokan örültek, néhányan pedig bánkódtak, amikor kiderült, hogy melyik egyetem melyik képzésére mennyi pont kellett. Az általunk megkérdezett fiataloknak sikerült, és nagy izgalommal készülnek az igazi, felnőtt életre.

Kiss Kata Boglárka a Herman Ottó Gimnázium diákja volt, most pedig épp európai körúton van holland barátaival. Portugáliában, egy bárban várták csütörtök este nagy izgalommal, hogy sikerült-e bejutnia.

– Amikor végre megkaptam az SMS-t, hogy felvettek, nagy volt a boldogság, felsikítottam, hogy „sikerült!”. A barátaim pedig el kezdtek kiabálni, hogy „bejutott az egyetemre, bejutott az egyetemre!”. Ekkor a bárban tartózkodók hatalmas tapssal gratuláltak, sőt a szomszédos asztaloknál ülő, random emberek italokat rendeltek nekem – idézte föl az izgalmas estét Bogi.

Izgult kicsit

Művészettörténet szakra jelentkezett az Eötvös Loránd Tudományegyetemre. Számított rá, hogy felveszik, mert több mint 460 pontja volt, a választott képzésre pedig tavaly kevesebb kellett, 410 körül, az idén viszont csak 360.

– Azért egy kicsit izgultam, mert annak is megvolt az esélye, hogy olyanok jelentkeznek a képzésre, akiknek több pontjuk van, mint nekem, és betelnek a helyek – tette hozzá Bogi.

Elárulta, gyermekkora óta érdekli a művészettörténet, de igazából a színművészetire szeretne majd bejutni, csak az idén az intézmény sok változáson ment át, így a felvételit jövőre halasztotta.

– Fájó szívvel hagyom ott a Hermant, mert nagyon szerettem. Nemigen tudtam még feldolgozni, hogy el kell mennem a gimnáziumból, kicsit megijeszt a változás. A fővárosban kollégiumban lakom majd, szerencsére rengeteg barátom költözik Budapestre, úgyhogy a társaság megmarad – tette hozzá Bogi bizakodva.

Maximális pontszám

Kiss Ildikó a Zrínyi Ilona Gimnáziumban érettségizett, és őt is a művészeti pálya érdekli. Most egy táborban tölti a napjait, de természetesen izgatottan várta a csütörtök estét, amikor megkapta a fontos üzenetet. A Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Intézetének magánénektanár szakára jelentkezett, és maximális pontszámot ért el. Ezen a szakon 400 a maximális pont, mert az érettségi eredménye nem számít, csak az egyetemi felvételi, ami énekből, zongorából, szolfézsból és zeneelméletből állt.

– Nagyon örülök, hogy bejutottam a Miskolci Egyetemre. Azért is, mert a mostani énektanárom, Simon Istvánné Balog Emese fog tanítani az egyetemen, akivel már tíz éve dolgozom együtt. De azért is szívesen maradok Miskolcon, mert itt él a családom, és szerettem volna a közelükben maradni – mondta Ildikó.

Elárulta azt is, kisgyermek kora óta az volt az álma, hogy zenével foglalkozzon. A Zrínyiben drámatagozatra járt, és az itt tanultak sokat segítettek neki a színpadi jelenlétben. Vannak színpadi álmai is, de az egyetem után egyelőre tanárként szeretne elhelyezkedni, aztán majd meglátja, mit hoz a jövő.

Egészségügyi pálya

Pavlyás Laura is nagyon boldog volt csütörtök este, hiszen ő is felvételt nyert a Miskolci Egyetemre.

A telefonján beállította az időzítőt este 8 órára, hogy tudja, mikor lehet megnézni a ponthatárokat.

Három percet kellett várnia, és utána megjelentek a mindent eldöntő számok. Izgulnia nem kellett, hiszen 360 pontja volt, a választott szakra viszont 280 ponttal lehetett bejutni.

Laura a Diósgyőri Gimnázium diákja volt, és egészségügyi pályára készül. Az Egészségügyi Kar orvosdiagnosztikai analitika képzésén tanul a következő tanévtől.

– Nagyon vártam már, hogy egyetemista legyek. Nem tudom, milyen lesz, de a Miskolci Egyetemről sok jót hallottam, úgyhogy biztosan nem fogok csalódni – fogalmazott Laura.

(A borítóképen: Ponthatárra váró fiatalok csütörtök este a budapesti Pont Ott Partin)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában