kikapcsolódás

2021.07.21. 08:30

Hőség ellen jó a barlangtúra

A Bükk bővelkedik barlangokban, közülük sokat szabadon látogathatunk.

20200806 Jósvafő fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország Idén 35 éve nyilvánították nemzeti parkká az aggteleki karszthegységet. Baradla barlang.

Fotó: Ádám János

A kánikulában a strandolás is jó megoldás, de még jobb lehet, ha a hegyvidéki turistautakat és barlangokat választjuk, hívja fel a figyelmet a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság.

Hangsúlyozzák: a Bükk mészkőből álló központi része hazánk barlangokban leginkább bővelkedő területe. A kijelölt turistaút-hálózat segítségével számos olyan barlangba eljuthatunk, amelyek szabadon látogathatók. Ősrégészeti leleteikről híres, mára már inaktívvá vált egykori forrásbarlangjaink éppen ilyenek, melyek többsége hatalmas bejárati nyílásával, üregeivel, megjelenésével igazán látványos, egyúttal hűsölésre is alkalmas állomása lehet túránknak. Lillafüred környékén többet is felkereshetünk egy félnapos körtúra keretében, köztük a Szeleta-barlangot, a Büdös-pestet, a Kecske-lyukat vagy az Udvar-kő (Dante pokla) beszakadt mennyezetű rombarlangját. A nagyobb barlangi üregekbe belépve már a bejárat közelében érezhetjük a 10-15 Celsius-fokos levegő jótékony hatását, a jelentős kultúrtörténeti és természetvédelmi értékkel rendelkező helyeken pedig tájékoztató táblák segítségével szerezhetünk ismereteket a régmúltban e helyeken menedéket kereső emberekről, a környéken élt állatokról vagy épp a jelenlegi élővilágról. Hasonló élményekben lehet részünk a Répáshuta melletti Balla-barlangban, a Hór-völgy elején nyíló, az innen előkerült Neander-völgyi embermaradványokról híres Suba-lyukban vagy a kategória legismertebbjében, a Szalajka-völgy feletti Istállós-kői-barlangban. Az óvatosságot és a tiszteletet azonban ne hagyjuk otthon: bár szabadon látogathatók, ezen barlangok mindegyike fokozottan védett, bármilyen károsításuk vagy az élőviláguk zavarása bűncselekmény

Vezetett túrák

A barlangi klímát könnyebben is megtapasztalhatjuk Lillafüreden, ahol a kiépített Szent István-barlang cseppköveiben vagy az Anna-barlang forrásmészkő-képződményeiben gyönyörködve, vezetett túra közben élvezhetjük a barlangok tiszta, páradús levegőjét.

(A borítóképen: Séta a hűvös jósvafői barlangban)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában