Hatékony gyógyulás

2021.07.23. 19:30

Hideg, meleg, nyomás vagy polcolás a sebre!

A nyári forróságban gyakran tölt az ember hosszabb időt erős napsütésben, ez pedig hatással van a testünkre. Ha sokat napozunk, ráadásul nem védekezünk megfelelően a napsugarak ellen, az meggyengítheti az ereink falát, ilyenkor pedig sokkal gyakrabban és könnyebben alakulnak ki a bőrön kékeszöld vagy barna foltok.

Apagyi Beáta

Fotó: Shutterstock

A nyáron szerzett véraláfutások, foltok néhány módszerrel hatékonyabban gyógyulnak. A véraláfutások körülbelül két-három hét alatt szívódnak fel. Ez az idő a sérülés kiterjedésének, súlyosságának függvényében változhat. Minél előbb elkezdjük a kezelését, annál hamarabbi gyógyulásban bízhatunk.

Használjunk törölközőbe csavart jeget, szorítsuk 15 percig a sérülésre, várjunk körülbelül 20 percet, majd ismételjük meg a folyamatot több alkalommal! Amikor sérülést szenvedünk, károsítjuk a bőr alatti ereket, ezért keletkezik a véraláfutás. A hideg csökkenti a duzzanatot és a gyulladást, összehúzza az apró ereket a szövetekben, ezáltal csökken a véraláfutás mértéke.

Az árnika segít a bajban

Ahogy a hűtés, úgy a melegítés is segíthet a véraláfutás gyors megszüntetésében. Hő hatására az erek kitágulnak, javul a vérkeringés a sérült területen, így a lilulást okozó, a szövetek között megrekedt vér hamarabb felszívódik. Ne rögtön sérülés után használjuk ezt a módszert, várjunk legalább 48 órát! Az idő elteltével a melegített párnát, törölközőt helyezzük 10-15 percre a sérülés területére! Ismételjük meg többször, de figyeljünk rá oda, hogy ne legyen kellemetlenül meleg a textil.

Nyomással is csökkenthető a gyulladás, erre a legalkalmasabb eszköz a fásli. A kötés legyen szoros, de ne kényelmetlenül. Tartsuk a sérült testrészen 24–48 órán keresztül, akkor, amikor a legjobban fáj és dagad. A nyomást alátámasztással együtt is variálhatjuk. Ha a sérülést helyét fel tudjuk polcolni, akkor a gravitáció a vért lehúzza a seb irányából, ezzel a módszerrel szintén csökkenthető a vér­aláfutás mértéke. A sérült testrészt a szív magassága fölé kell emelni. Például bokasérülés esetén fekvő pozícióban ezt párnák egymásra helyezésével tudjuk elérni. Egy árnikatartalmú krém is jó barát lehet a bajban. A cél elérése érdekében kenjük fel vékonyan a krémet, masszírozzuk be a bőrbe, majd ezt ismételjük meg naponta többször is!

A sebek gyógyulásához az előzőleg említett módszereket kombinálhatjuk. A gyógyulási idő minden embernél más, ezért ki kell tapasztalni, melyik kezelés a legalkalmasabb az adott személy sérülésére.

(A borítóképen: Enyhíthető a fájdalom)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában