Ízvilág

2021.07.18. 12:00

Házi baracklekvár sajóecsegi módra

A baracklekvárfőzés nagyon egyszerű, viszont az apróságokon múlik, hogy mennyire lesz finom.

Detzky Anna

Fotó: Shutterstock

A baracklekvárt sokan, sokféleképpen csinálják, de a klasszikus változatban se zselé, se tartósítószer nincs. A Sajóecsegért Egyesület idős asszonyai még tudják, hogy milyen apró fogások teszik különösen ízletessé a házi lekvárt.

– Minden lekvárnak a legfontosabb kiindulópontja az alapanyag. Ez a baracknál különösen lényeges, hiszen egyre gyakrabban tapasztalható, hogy ízetlen a gyümölcs, még a piacon is – jelentette ki Mans Ágnes, a Sajóecsegért Egyesület elnöke, idős asszonytársai nevében. – Javaslom, hogy vásárlás előtt kóstoljuk meg, mert amilyen a barack, olyan ízű a baracklekvár. A lényeg, hogy puha, zaftos és ízletes legyen. Nekem az unokáim annyira szeretik a lekváromat, hogy nem is hajlandók másfélét megenni.

A dunsztolás tartósít

A lekvárfőzés forsza, hogy jó edényekben, folyamatos figyelem mellett készítsük.

– Régen rézüstben főzték a házi lekvárt, sparhelten órákon keresztül. A hosszú idő alatt a gyümölcs teljesen szétfőtt, ezért a legritkább esetben hámozták meg. A sparhelt előnye, hogy mindenhol egyforma a hőeloszlása, és kevésbé ég le rajta az étel, ahogy a rézüst is a leégéstől véd. Emellett különösen fontos, hogy folyamatosan ott legyünk a lekvár mellett, és figyeljünk rá. A befőzés egyik tartósítóeljárása a dunsztolás, aminek létezik vizes és száraz változata is. Az előbbi lényege, hogy egy nagy, vízzel megtöltött fazékba beletesszük az elkészült befőtteket üvegestől, és 10–15 percig főzzük. Ettől az eljárástól vákuum alakul ki az üvegek teteje és az üveg között. A száraz dunszt annyiban különbözik, hogy ott a szívó hatást pusztán a forró lekvár váltja ki, ami már az üvegben hűl ki. Az üveget ilyenkor nem kell vízbe tenni, csak takarók vagy párnák közé helyezni – magyarázta beszélgetőtársunk.

Baracklekvár

Hozzávalók

  • 1 kg barack
  • 60-70 dkg cukor
  • Elkészítés

    Megmossuk a barackot, és kimagozzuk. Meghámozni nem szükséges, de lehet. Egy nagy lábosban felfőzzük a tűzhelyen a barackot folyamatos kavargatás mellett. Körülbelül egyórás főzés után, amikor már forr és elkezd lefőni a gyümölcs víztartalma, akkor hozzáadjuk a cukrot. Ha túl hamar tesszük bele a cukrot, akkor karamellizálódik, és a lekvár bebarnul tőle. Cukorral körülbelül még egy órát kell főzni a lekvárt. Amikor elkezd zselés állagúvá válni, akkor elkészült. Ezt követően alaposan megtisztított befőttesüvegekbe töltjük, dunsztos ládába tesszük, és betakarjuk, majd hagyjuk kihűlni. Ezzel a módszerrel olyan erősen rászívódik az üvegre a csavaros tető, hogy két-három évig is eláll tartósítószer nélkül a spájzban.

    (A borítóképen: Fő a baracklekvár)

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában